Og at de begge var lite velsett i Kreml.

Og at sannsynligheten for at de begge har vært utsatt for giftattentat er meget stor.

Den tidligere FSB-agenten Alexander Litvinenko, som hoppet av fra Russland i 2000, døde sent torsdag kveld på et sykehus i London. Systemreformatoren Justsjenko er høyst oppegående, men fortsatt merket av attentatet i 2004, kopparret i ansiktet, med redusert førlighet og en heller usikker prognose for om han blir frisk.

STIKKORDET ER SUSHI. Så merkelig det enn kan oppfattes.

For den første forklaringen på at Justsjenko var blitt syk under valgkampen i Ukraina i 2004 var at det måtte være sushien han hadde spist under en middag sammen med sjefen for den ukrainske sikkerhetstjenesten og hans nestkommanderende.

Litvinenko hadde vært innom en sushibar i sentrum av London. Den første meldingen lød på at han hadde spist sushi. Som underforstått ikke kan ha vært helt fersk.

Undersøkelser har vist at både Justsjenko og Litvinenko er blitt forgiftet av helt andre stoffer — kanskje så avanserte at det aldri vil helt bli fastslått hva det dreier seg om.

Men mens Justsjenko bærer alle klassiske tegn på at det dreier seg om dioksin-forbindelser, er det fortsatt mange spørsmål knyttet til Litvinenko, spesielt etter at det ble oppdaget metallgjenstander i fordøyelsessystemet. En av disse skal ha sprukket eller ha åpnet seg. Den videre etterforskning vil muligens gi svar.

DE FØRSTE MISTANKENE var at Litvinenko var forgiftet av Thallium, kanskje en radioaktiv forbindelse.

— En gammel kjenning, sier professor Leiv K. Sydnes ved Kjemisk institutt, UiB. Han sitter sentralt i arbeidet med å få på plass en internasjonal konvensjon mot kjemiske våpen.

— Det er en farlig gift som ikke brukes mye, men både føde og mat kan benyttes til å forgifte et menneske.

Sydnes peker på at det foregår mye ukontrollert syntetisk produksjon av gifter, der det ofte er vanskelig å spore hvilken gift som er benyttet. Og det omsettes for milliardbeløp fra denne ukontrollerte produksjonen.

— Håndteringen av giftstoffer stiller store krav til vitenskapsmennenes etiske ryggrad, sier han.

HISTORIEN ER FULL AV giftdrap. Nær sagt fra tidenes morgen.

Sokrates tømte giftbegeret i antikkens Hellas. Fra da av har menneskeliv gått tapt, nær sagt dråpe for dråpe.

Gift er i dag kanskje det mest benyttede middel ved henrettelser, så godt som alle delstatene i USA benytter i dag giftinnsprøyting ved eksekvering av dødsdommer.

Middelalderens Lucrezia Borgia, uekte datter av Rodrigo Borgia som senere ble pave Alexander VI, er en av historiens myteomspunne giftmordersker som brukte en hul ring til å fylle vinbegrene til uønskede ektemenn og familiens politiske motstandere. Om henne ble det sagt at hun er den ondeste kvinnen som noen ganger har levd. Kanskje litt ufortjent, men sentralt satt hun i strid om både kirkemakt og verdslig makt.

Makt skal også ha vært motivet for det angivelige drapet på våre dagers pave Johannes Paul I som døde i september 1979, bare 33 dager etter at han besteg pavestolen.

Ifølge forfatteren David Yallop hadde Albino Luciano, som var pavens borgerlige navn, allerede lansert reformer som rystet grunnvollene i Vatikanstaten, alt fra undersøkelser om korrupsjon, utsvevende liv blant prester og prelater og endringer i synet på fødselskontroll. Han ble funnet død i sengen etter kvelden før å ha inntatt et enkelt måltid.

Yallops bok, «I Guds navn», spennende som en kriminalroman, er avfeiet som «sludder og vås» av Vatikanet.

UTEN AT DET FORELIGGER «fellende bevis» har det vært gjengs oppfatning at Sovjetunionens KGB raffinerte metodene for giftdrap når fiender av staten skulle tas av dage.

Og det antas at dette er videreført av dagens FSB.

Mest omtalt fra den kalde krigens dager er drapet på den bulgarske avhopperen Georgio Markov i London i 1978. Markov ble ikke trodd da han sa han var blitt truffet av et «prosjektil» avfyrt fra spissen på en paraply, men under obduksjonen ble det dette sannsynliggjort. Han hadde kroppen «full» av Ricin.

I nyere tid er det mistanke om at journalisten og systemkritikeren Anne Politskovskaya ble forgiftet av FSB da hun var underveis til Beslan for å dekke gisseldramaet der. Hun ble så syk at hun ikke nådde frem.

Opprørslederen Khattab i Tsjetsjenia ble tatt av dage i 2002 av et forgiftet brev. - Et uttrykk for at makthaverne i Russland ikke har noen moral, sa Andrei Piontkovsky, leder for senteret for strategiske studier i Moskva.