JØRGEN ULLERUP

— Vi har hørt og forstått velgernes budskap, sa statsminister Jean-Pierre Raffarin søndag kveld da de franske velgerne med en rett venstre hadde sendt den borgerlige fløy ned for telling ved regionalvalget.

Kanskje har president Jacques Chirac holdt seg for ørene i akkurat da, eller så har de borgerlige hørt et helt annet budskap enn det mange velgere mente å ha sendt.

Regjeringssjefen tok formelt avskjed i går morges, men ble straks gjenutpekt til å sette sammen en ny og mer slagkraftig regjering Raffarin III, som vil bli presentert i dag.

Masse rykter

Ryktene var i går mange i Paris om avganger, nye ansikter og rokader. Bl.a. ga det næring til spekulasjoner at en av Chiracs nærmeste feller, utenriksminister Dominique de Villepin, har avlyst to reiser i neste uke. De fleste gjetter dessuten på at den avtroppende regjerings mest populære kort, Nicolas Sarkozy, vil bli sittende som innenriksminister, men med utvidet ansvarsområde.

Sarkozy har stått i spissen for kampen mot kriminalitet og mot fartsbøller de siste to år, og fått mye medieomtale for det. Eneste ulempe ved Sarkozy er at han åpent går etter å bli president i 2007, og bl.a. derfor er Chirac ikke særlig ivrig etter å gi han større makt. Mange hadde ellers spådd Sarkozy som ny statsminister.

I motsetning til Sarkozy har både Chirac og Raffarin lenge ligget historisk lavt i popularitetsmålingene, og i en rundspørring etter valget krevde over halvparten av de spurte Raffarins avgang.

På nåde til sommeren?

En teori som fremsettes av flere aviskommentatorer, går ut på at Chirac vil beholde Raffarin frem til sommeren for å få ham til å gjøre det som etter hvert er blitt en drittjobb - reformarbeidet - ferdig. Deretter kan Raffarin se frem til avskjed på grått papir, mens Chirac med en ny statsminister har tre år på seg til å forberede de kommende president- og parlamentsvalg.

Drittjobben består av reformer som i likhet med pensjonsreformen i fjor er tvingende nødvendige, men som de franske velgerne ikke har mye til overs for fordi de rammer deres personlige interesser.

Den franske sykeforsikringen har f.eks. et gigantunderskudd, og kun et drastisk inngrep kan rette opp situasjonen. Samtidig skal regjeringen gjennomføre offentlige besparelser for å redusere det altfor høye offentlige underskuddet, og den skal etter påbud fra EU gjennomføre en delvis privatisering av el-giganten EdF.

På stram line

Venstrefløyen reagerte med mishag på nyheten om Raffarins gjenoppstandelse som regjeringssjef. Noen krevde utskrivning av parlamentsvalg, mens nummer to i sosialistpartiet og tidligere statsminister Laurent Fabius, beklaget at Chirac har vendt det døve øre til det klare budskap velgerne sendte ham.

Regjeringen vet at hver eneste besparelse etter regionalvalget risikerer å utløse massive demonstrasjoner og streiker. Derfor gjetter observatører på at Raffarin også vil komme med sosiale reformer som kommer de svake, og spesielt Frankrikes ti prosent arbeidsledige, til gode. Det ventes at regjeringen vil fremskynde tiltak for å få unge i arbeid, tiltak som først var planlagt til sommeren.

I unåde

Blant de ministrene som forventes å forlate regjeringen, er bl.a. filosofen Luc Ferry, som Chirac uten større suksess gjorde til undervisningsminister, samt helseminister Jean-François Mattei, som ble bebreidet for ikke å ha forhindret 15.000 dødsfall blant eldre under sommerens hetebølge.