Spor av radioaktiv stråling ble funnet natt til lørdag i en leilighet i Hamburg, opplyste en talskvinne for tysk politi.

Leiligheten tilhører den 31 år gamle tyske ekskona til forretningsmannen Dmitirij Kovtun, som møtte Litvinenko på en hotellbar i London 1. november, samme dag som Litvinenko ble syk av det som viste seg å være et dødelig radioaktivt stoff.

Kovtun har også en egen leilighet i samme gård, men i denne leiligheten er det ikke funnet spor av radioaktivitet, ifølge politiet. Kovtun er nå selv på sykehus i Moskva og er blitt avhørt av russiske og britiske etterforskere.

Schleswig-Holstein

Politiet i Hamburg opplyste lørdag at de også har funnet spor av radioaktivitet i et bolighus i delstaten Schleswig-Holstein. Boligen tilhører Kovtuns tidligere svigermor og ligger i landsbyen Haselau.

Politiets talsmann Andres Schöpflin opplyste at det var klare tegn på at noe radioaktivt hadde vært i denne boligen også. Schleswig-Holsteins innenriksminister Ralf Stegner understreket at det ikke eksisterer noen fare for befolkningen.

På flyplassen Köln/Bonn har tysk politi parkert et fly av typen Airbus 319 som er identisk med flyet som Kovtun reiste med fra Tyskland til London. Flyet skal undersøkes for eventuell radioaktiv stråling.

Kreml-kritikeren Litvinenko døde 23. november av stråling forårsaket av det meget farlige radioaktive stoffet polonium-210. Før han døde, anklaget Litvinenko Russlands president Vladimir Putin for å stå bak. Saken etterforskes som drap av britiske Scotland Yard.

Ingen strålekilde

Tysk politi fant ingen strålingskilde da de undersøkte leiligheten i Hamburg. Men de fant to områder som var forurenset av stråling, opplyste Hamburg-politiets talskvinne.

Sporene av stråling kan være et tegn på at det har vært strålingskilder i bygningen tidligere. Hele bygningen i Ottensen-området i Hamburg blir nå gransket av strålingseksperter.

Verken Kovtuns tidligere kone eller svigermor er mistenkt i saken, men ekskona er blitt avhørt, opplyser politiet. Alle som har vært i kontakt med henne eller leiligheten i Hamburg de siste ukene, vil bli kontrollert.

Tysk politi har opprettet en føderal spesialenhet for å etterforske Litvinenko-saken i Tyskland. Gruppen har fått navnet «Den tredje mannen», samme navn som forfatteren Graham Greenes berømte spionroman fra Berlin.

Kovtun og hans forretningspartner Andrej Lugovoj møtte Litvinenko i baren på Millennium hotell i London 1. november. De har beskrevet møtet som et forretningsmøte.

Lugovoj skal ifølge nyhetsbyrået Interfax ha skader på vitale organer som skyldes radioaktiv stråling. Kovtuns helse er det kommet motstridende meldinger om. Han er blitt meldt alvorlig syk, men advokaten hans har avvist dette.

CHRISTIAN CHARISIUS