THOMAS HEINE

Jentens familie oppdager det, skjeller ut jenten og banker opp kjæresten med trusler om noe enda verre, hvis han noen gang nærmer seg jenten igjen.

Det som likevel får historien til å vekke oppsikt er at jentens far er en av Israels to sjefrabbinere, Shlomo Amar. Og at det nå kommer opp en rettssak, etter at påtalemyndigheten i går reiste tiltale mot bl.a. rabbinerens hustru og sønn.

I politiavhør

Også Shlomo Amar, administrativt overhode for de orientalske eller sefardiske jødene i Israel, har vært i politiavhør, men påtalemyndigheten har ikke funnet grunnlag for å reise tiltale mot ham. Ikke desto mindre har affæren ført til spredte krav om at han trer tilbake.

Rabbinerens 18-årige datter, Ayala Amar, som bor i Jerusalem, kom i prat på internett med den ett år yngre B fra den ultra-ortodokse byen Bnei Brak ved Tel Aviv. De møttes flere ganger, tilsynelatende bare for å snakke, men uten at foreldrene visste om det og uten chaperoner (anstand), hvilket regnes som utilstedelig i de ultra-ortodokse kretsene som de begge tilhører.

Oppdaget av mor

Jentens mor, Mazal Amar, oppdaget forholdet og forsøkte å stoppe det ved å true gutten, men uten å lykkes. Deretter gikk jentens storebror, Meir Amar (31), til verks. Ifølge tiltalen lokket han Ayala inn i en bil og tvang henne til å lokke kjæresten inn i bilen. Meir kjørte B til en leilighet i den arabiske byen Kalansua, der han sammen med to israelsk-arabiske venner skal ha truet B med en kniv og kamphunder, sparket ham, slått ham med et belte og skamfert hans religiøse symboler — klippet av «slangekrøllene» ved tinningene og ødelagt hans jødiske kalott eller kippa.

Deretter skal mishandlingen ha fortsatt i sjefrabbinerens hus. Meir Amar skal i huset ha snakket med både faren og moren, og moren serverte kaffe og så fornøyd på mens volden fortsatte, heter det i tiltalen. Meir Amar truet B med å drepe ham og skade hans familie hvis gutten kom tilbake til Jerusalem før 2007, møtte andre unge jenter, hadde mobiltelefon eller meldte saken til politiet.

En spiss på historien er at Meir Amar som tenåring brøt med sin ortodokse familie og har levd et sekulært liv. Han er straffet en rekke ganger. Sjefrabbineren påstår at sønnen er den store synderen, mens han selv og hustruen er uskyldige.

B har sagt til israelske medier at han elsker Ayala og håper å gifte seg med henne.