Mohnhaupt forlot Aichach-fengselet i det sørlige Tyskland søndag morgen, to dager tidligere enn planlagt. En tysk domstol ga i februar ordre om at hun skulle løslates, fordi hun hadde sonet sin minimumsstraff og ikke lenger betraktes som farlig.

Mohnhaupt var dømt for delaktighet i ni drap begått av terrorgruppen Røde Arméfraksjon (RAF) på 1970-tallet. Mohnhaupt var del av RAFs «annen generasjon», som tok over etter grunnleggerne Andreas Baader, Ulrike Meinhof og deres medsammensvorne.

Ordknapp

Selv om hun fikk gå to dager før den offisielle datoen for løslatelsen, møtte Mohnhaupt et blitzregn straks hun kom ut av fengselsporten, og det haglet med nysgjerrige spørsmål fra mediene. Men 57–åringen hadde ikke mye å si.

Hun slo fast at hun ikke ville gi noen intervjuer, gikk inn en bil som venner av henne var kommet med og ble kjørt bort, uten at noen fikk vite hvor hun skulle. Fengselsdirektør Wolfang Deuschl kunne ikke bekrefte at Mohnhaupt vil slå seg til i byen Karlsruhe.

En prest som har besøkt henne regelmessig i fengselet i Aichach i Schwaben-regionen fem mil nordvest for München beskrev henne som «en uavhengig og intelligent kvinne» og «en svært hyggelig person».

Standpunkt

– RAF har tatt avstand fra vold og Brigitte Mohnhaupt tok dette standpunktet på linje med de andre, fastslo fengselspresten Siegfried Fleiner. Enken etter en av RAFs ofre, industrilederen Hanns Martin Schleyer, har imidlertid sagt at hun er « forferdet» over at Mohnhaupt får gå.

Schleyer, riksadvokat Siegfried Buback i det daværende Vest-Tyskland og storbanken Dresdner Banks sjef Jürgen Ponto var blant de mest kjente ofrene for RAFs drapskampanje. Denne kampanjen nådde sitt høydepunkt høsten 1997.

Andreas Baader og Ulrike Meinhof begikk selvmord i Stammheim-fengselet ved Stuttgart i 1977.

Etter løslatelsen av Brigitte Mohnhaupt sitter tre tidligere RAF-medlemmer fortsatt i tyske fengsler. En av dem, Christian Klar, har søkt om benådning for å bli løslatt før tiden.

Selve terrorgruppen ble erklært oppløst i 1988.