Utspillet må tolkes som en utstrakt hånd, etter flere måneder med harde utfall mot USAs planer om et rakettskjold over Europa.

Ordkrigen toppet seg like før G8-toppmøtet på Heiligendamm: Putin sa det kunne bli aktuelt å stille inn russiske raketter mot mål i Europa. Fra før har han truet med å trekke seg fra en viktig nedrustningsavtale på grunn av de planlagte amerikanske anleggene i Polen og Tsjekkia. Russerne mener prosjektet er rettet mot dem, og sier det er egnet til å starte et nytt våpenkappløp.

Bush: — Interessant

Den spente tonen i forkant gjorde at samtalen på tomannshånd mellom Bush og Putin i går ettermiddag var imøtesett med ekstra stor interesse.

Putin har gjort det til en vane å komme med overraskende utspill under slike treff, og skuffet ikke på G8-møtet heller: Han kunngjorde at Russland er villig til å legge vekk hele motstanden mot de amerikanske planene, dersom de blir endret på to viktige punkter:

n Den planlagte radaren i Tsjekkia og rakettbasen i Polen blir droppet.

n Både radar og raketter gjøres til et felles amerikansk-russisk prosjekt, og plasseres i Aserbajdsjan, ved Det kaspiske hav.

Amerikanerne har lenge prøvd å få russerne til å dempe kritikken sin, og har pukket på at rakettprosjektet ikke på noen måte er rettet mot Russland. De har også invitert dem med på et samarbeid om deler av prosjektet.

Utenriksminister Condoleezza Rice var nylig i Moskva for å godsnakke med russerne, og George W. Bush har invitert Putin til sitt private landsted i Maine i juli for å drøfte saken videre - en ære ingen annen statsleder er blitt til del.

President Bush var tydelig fornøyd med at det ikke vanket harde ord etter møtet i går. Han ville ikke si stort om rakettforslaget, men nøyde seg med å si at tanken er «interessant», og at eksperter fra de to landene nå skal drøfte det videre.

For nært opp til Iran?

USA hevder at rakettforsvaret i Polen og Tsjekkia skal beskytte Europa mot langtrekkende raketter, skutt opp fra det amerikanerne kaller «skurkestater»; i praksis Iran eller Nord-Korea.

Det kan like gjerne gjøres fra en base i Aserbajdsjan, ifølge Putin i går. Basen han har blinket ut heter Gabala, og ligger bare 15 mil fra den nordvestlige iranske grensen. Putin har allerede snakket med Aserbajdsjans president om saken, sa han i går.

En militær ekspert sier til Bergens Tidende at radar og utskytingsbase gjerne kan stå på ett og samme sted, slik Putin foreslår. Men rakettene bør ikke plasseres for nær opp til stedet der de fiendtlige rakettene ventes å komme fra.

Det kan bety en at Putins plan har en teknisk hake: En minsteavstand på ca. 1000 kilometer blir nevnt. Iran ligger bare 150 kilometer unna Gabala-basen.

Det er heller ikke en fordel å ha radaren veldig langt unna området den skal overvåke og beskytte. Det vil kunne tale imot det russiske forslaget - selv om radarene det er snakk om har en rekkevidde på 5000-6000 kilometer.

Flere NATO-land kritiske

Aserbajdsjan var tidligere en del av Sovjetunionen. I dag leier Russland den gamle sovjetiske radarstasjonen av nabolandet i sør. Den brukes til å overvåke luftrommet over Iran, Tyrkia, India, Kina, Pakistan, Irak og en stor del av Afrika, ifølge russiske kilder.

Også amerikanerne har et militært samarbeid med Aserbajdsjan: De finansierer to av landets andre radarstasjoner, og har dessuten betalt for deler av deres marine i Det kaspiske hav.

Det er ellers ikke bare Russland som har vært kritiske til Bushs rakettskjold: Flere NATO-land, som Tyskland og Frankrike, har vært svært skeptiske.

Også den norske regjeringen er i prinsippet imot. Nøtten for NATO er hva de skal gjøre dersom USA uansett gjennomfører planene sine. Et mulig utfall er at NATO likevel prøver å bli med på prosjektet, mot at USA gir dem en hånd på rattet.

«INTERESSANT»: USAs president George W. Bush sier at utspillet fra Russlands president Vladimir Putin om felles rader i Aserbajdsjan er «interessant». Stemningen var god mellom de to topplederne i Heiligendamm i går.FOTO: JIM YOUNG, REUTERS/SCANPIX
JIM YOUNG