Mandag ble det hevdet at russiske og ukrainske sikkerhetsstyrker hadde avverget et attentat mot Putin. Oppdragsgiveren skulle ha vært den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov, også kjent som Russlands svar på Osama bin Laden. Deretter har konspirasjonsteoriene kommet på løpende bånd, skriver Aftenposten.no.

I går ble det kjent gjennom Aftenposten at Putin mener at den arabiske våren egentlig er et komplott rettet mot han personlig. Onsdag fremmet Putin selv flere konspirasjonsteorier. Putin mener at opposisjonen forbereder valgfusk, og at de også forsøker å iscenesette falske påstander om at han selv driver valgfusk.

Den mest spektakulære påstanden han kom med var derimot at opposisjonen skal være villig til å foreta et offermord. Han mener at opposisjonen rett og slett kommer til å ta livet av en av sine egne ledere i et falskt attentat. Hensikten skal være å feilaktig gi Putin skylden og dermed utløse opptøyer eller demonstrasjoner.

— Overdriver ikke

I kjent stil valgte Putin alt annet enn akademisk språkbruk. Han valgte heller den mer folkelige varianten, som betydelige deler av befolkningen setter pris på.

— Unnskyld uttrykket, men de kommer til å knerte noen og legge skylden på myndighetene. Disse folkene er i stand til å gjøre hva som helst. Og jeg overdriver ikke, sa Putin, med henvisningen til ikke navngitte fiender i utlandet.

Selv om han altså ikke nevnte navn, er det grunn til å tro at han tenker på eksil-oligarken Boris Berezovskij. For Putin-regimet har tidligere beskyldt ham for noe lignende, nemlig plutoniumattentatet på den tidligere KGB-agenten og Putin-kritikeren Aleksandr Litvinenko i London i 2006. En russisk agent hadde lagt igjen spor av det radioaktive stoffet plutonium, som tok livet av Litvinenko, over hele Europa. Men Putins regime har fremmet påstander om at Berezovskij stod bak drapet, som et komplott for å sverte det internasjonale ryktet til Putin.

— Drepte journalist

Denne uken kom det også frem påstander om at Berezovskij og en person til beordret drapet på den profilterte Putin-kritikeren og journalisten Anna Politkovskaja i 2006.

— Jeg kan ikke kommentere dette sludderet. Det er rett og slett for mye, kommenterte Berezovskij.

På 90-tallet var Berezovskij kanskje den oligarken som hadde best kontakter til sittende president Boris Jeltsin. Han skal også ha bidratt til gjøre Putin til Jeltsins etterfølger. Men han eide også en av Russland tre store TV-stasjoner. Noe av det første Putin gjorde etter at han ble valgt som president i 2000, var å konfiskere aksjene i landets to private TV-kanaler. Berezovskijs TV-kanal hadde tillatt seg å kritisere Putins håndtering av ubåtkatastrofen «Kursk», der 118 mistet livet. Derfor ble han kalt inn på teppet til Putin, som ba ham gi fra seg TV-kanalen frivillig. Oligarken nektet.

— Dette er farvel, sa han til Putin.

Deretter rømte han til London, hvor han fortsatt er.

ADVARER MOT RIVALER: Statsminister Vladimir Putin vinner trolig presidentvalget på søndag, men tror mange er ute etter ham.
REUTERS/SCANPIX