— Dessverre blir dødsfallet brukt til politiske provokasjoner, sa Putin da han ble bedt om å kommentere drapet på den tidligere russiske agenten Aleksandr Litvinenko.

I en erklæring som i går ble lest opp i London, skrevet av den tidligere FSB-agenten på dødsleiet, beskyldes Putin personlig for å stå bak drapet.

— Så vidt jeg vet led han ikke en voldelig død. Det er ingen grunn til å spekulere på denne måten, sa Putin.

Radioaktivt stoff i urinen

I Litvinenkos urin ble det funnet rester av det radioaktive stoffet polonium 210. Lederen for Storbritannias helsvernmyndigheter (HPA), professor Pat Troop, sa i går at dødsfallet er enestående i britisk historie, og at eks-agenten «tilsynelatende med overlegg er blitt forgiftet av en type stråling».

President Putin pekte tilbake mot britene og resten av EU.

— Jeg regner med at britiske myndigheter sørger for sikkerheten til egne borgere, og at de etterforsker saken, sa Putin.

Med EU-lederne ved siden av seg på podiet minnet han om at det ikke bare er Russland som sliter med uoppklarte politiske drap.

— Også i Europa har det vært likvideringer. Se bare på mafiaen. De dreper dommere, statsadvokater og politikere, sa Putin, og gjentok at problemet «ikke bør politiseres».

Minnet om andre drap

Putins sa det «alltid er tragisk» når en mann dør, og sendte sine kondolanser til Litvinenkos familie. Presidenten spurte seg samtidig hvorfor brevet fra eks-agenten først ble offentliggjort etter at han var død.

Konfrontert med et annet drap, på regimekritikeren Anna Politkovskaja tidligere i høst, sa han at mange hundre personer er blitt avhørt, og at saken skal løses.

Putin minnet samtidig om at flere journalister er blitt drept, også folk som har forsvart regimet i Kreml. Han trakk frem Forbes-redaktøren Paul Klebnikov, som ble skutt i Moskva i 2004. Klebnikov skrev kritisk om Russlands rike og mektige oligarker, en gruppe også Vladimir Putin har slåss mot.

— Disse drapene har dessverre en tendens til å bli glemt, sa Putin.

Statsminister Jens Stoltenberg lot være å ta opp både politiske drap og menneskerettsspørsmål i møtet med Putin.

— Når det gjelder det som har skjedd i London, er saken under etterforskning av britisk politi, sa Stoltenberg, som mente det var altfor tidlig å kommentere saken ytterligere.

Stiller opp for politiet

Den tidligere russiske etterretningsoffiseren, Andrej Lugovoj, som har vært etterlyst av britisk politi i forbindelse med saken ble i går intervjuet av den britiske avisen The Times. Lugovoj sier seg villig til å reise til Storbritannia hvis politiet ber ham om det. I intervjuet bekrefter han at han møtte Litvinenko samme dag som den russiske avhopperen ble forgiftet.

Lugovoj var i London sammen med sin kone og sine tre barn for å se Champions League-kampen mellom Arsenal og CSKA Moskva.

— Det var Alexander som bad om møtet for å diskutere et mulig forretningssamarbeid mellom et britisk og et russisk selskap. Det var noe te og sprit på bordet, men Litvinenko drakk ingenting. Litt etter kom sønnen min som er åtte år. Jeg presenterte ham for Alexander. Deretter gikk vi sammen ut i vestibylen hvor konen min ventet. Etterpå dro jeg på fotballkampen sammen med familien min, hevder Lugovoj som angrep Litvinenkos venn Alex Goldfarb for å ha dradd ham inn i saken.