Pakten, som er sentral i BBC-dokumentaren som NRK sender på torsdagskveldene, er fortsatt et ømt punkt i forholdet mellom Polen og Russland – 70 år etter at den ble inngått.

Brev fra Putin

– Vår plikt er å fjerne byrden av mistro og fordommer fra fortiden i det polskrussiske forholdet, skriver Putin i et «brev til polakker» i den polske avisen Gazeta Wyborcza.

Putin skal tirsdag besøke den polske byen Gdansk for å delta i markeringen av at det er 70 år siden nazistene inva-derte Polen og med det startet annen verdenskrig.

Forholdet mellom Polen og Russland er anstrengt når det gjelder landenes delte historie. Statlig TV i Russland har nylig vist dokumentaren, som hevder at Polen og Tyskland inngikk en ikkeangrepsavtale i 1934 med skjulte planer om en invasjon av Sovjet.

Ikkeangrepsavtale

Molotov-Ribbentrop-pakten var en ikkeangrepsavtale mellom nazistene og Sovjetunionen, men inneholdt også en hemmelig klausul som delte Polen mellom Belin og Moskva.

Putin beskriver pakten som umoralsk.

– Det er uten tvil mulig med god grunn å fordømme Molotov-Ribbentrop-pakten fra august 1939, skriver Putin i det åpne brevet.

Men Putin sier også Sovjet ble tvunget til å skrive under på pakten som følge av München-avtalen Storbritannia, Frankrike og Italia inngikk med Adolf Hitler i 1938. Denne avtalen «ødela alt håp om å danne en samlet front i kampen mot fascisme», skriver Putin.