Møtet mellom USAs president George W. Bush og Russlands president Vladimir Putin i Slovenias hovedstad ble preget av sterk uenighet om USAs rakettforsvarsplaner.

Kan samarbeide Putin understreket likevel at han var overbevist om at de to landene kunne samarbeide konstruktivt om sikkerhetsspørsmål.

Det var også Bush, som fremholdt at han ville at USA og Russland kunne diskutere et "nytt sikkerhetssystem" på høyt politisk nivå, til beste for befolkningen i de to landene. Møtet skulle etter planen vare i 30 minutter. Først etter halvannen time tok det slutt.

Da ble de to lederne enige om å møtes igjen i juli. Putin inviterte Bush til Russland, og Bush takket ja. Bush inviterte på sin side Putin til Washington kommende høst. Han inviterte også den russiske presidenten til sin ranch i Texas.

NATO-utvidelse Planene om å trekke Ukraina inn i NATO var også planlagte temaer på lørdagens møte, sammen med urolige verdenshjørner som Midtøsten og Balkan.

— Jeg vil ta opp spredningen av masseødeleggelsesvåpen sør for Russlands grense og vise hvorfor de må tenke annerledes om rakettforsvar. Jo større spredningen av disse våpnene blir, jo større må forsvarskapasiteten bli, sa Bush før møtet.

Russland må bli en partner for fred, frihet og sikkerhet i Europa, framholdt han.

— Hvis Russland gjør de riktige valgene, vil amerikansk kapital strømme til landet som har slike enorme ressurser, lovet den tidligere Texas-guvernøren.

Etter møtet slo Bush fast at møtet hadde vært "meget godt". Den russiske presidenten beskrev han som en "bemerkelsesverdig leder".

— Jeg så ham inn i øynene. Jeg oppfattet ham som likefram og pålitelig. Jeg satte stor pris på den ærlige samtalen. Det var ikke noe diplomatisk småprat, sa Bush til de frammøtte pressefolkene.

— Jeg ville ikke invitert mannen til ranchen min hvis jeg ikke stolte på ham, slo Bush fast.

Håpefull Russlands president Vladimir Putin hadde håp om at det første møtet med USAs nye president ville munne ut i en ny global sikkerhetsstruktur.

— USA er vår største partner i spørsmål om strategisk stabilitet. Jeg vil gjerne høre den amerikanske presidentens meninger om dette temaet, istedenfor den tolkningen som gis av byråkrater og media, sa Putin.

Greenpeace-arrest 18 aktivister fra miljøorganisasjonen Greenpeace ble arrestert da de protesterte utenfor USAs ambassade i Slovenia lørdag, like før toppmøtet mellom USA og Russland.

De 18 Greenpeace-medlemmene kom fra Tyskland, Østerrike, Storbritannia og Slovakia, opplyste Greenpeace.

To av de bortførte aktivistene hadde forsøkt å erstatte det amerikanske flagget på ambassaden med et banner hvor det sto "Stopp Star Wars". Slagordet refererte til USAs planer om å bygge ut rakettskjoldet NMD, angivelig for å beskytte seg mot langdistanseraketter fra såkalte terroriststater. NTB

HÅPER: Russlands president Vladimir Putin sa fredag at han håper det første møtet med USAs nye president George W. Bush vil munne ut i en ny global sikkerhetsstruktur. Foto: Scanpix