ANNE H. TORP

— Før sommerferien har vi stor pågang av folk som vil ta med seg hunden eller katten på utenlandsferien. Men da er de for sent ute. Forberedelsene tar lang tid, man må faktisk begynne behandlingen seks måneder før man skal reise, sier spesialist i smådyrsykdommer Eva Kristin Sjøberg ved Stavanger smådyrklinikk.

Bli hjemme

Stort sett behandler hun og veterinærkollegene Siri Myhre, Gunhild Ørn og Toril Eide hunder og katter som skal utenlands. Andre kjæledyr som hamster, kanin og burfugl blir oftest hjemme når familien reiser på ferie. De har det nemlig best der.

— Rabiessmitte forekommer i mange av landene nordmenn reiser på ferie til, og for at hunden og katten ikke skal bringe smitten med seg tilbake til Norge, må de vaksineres. Det må gå minimum 120 dager fra vaksinen settes til man kan ta blodprøve for å se om det er dannet nok antistoffer. Er det ikke det, må man ta en rabiesvaksine til. Og da må man vente nye 120 dager. Det tryggeste er derfor å ta to grunnvaksiner med en måneds mellomrom, sier Sjøberg.

Hunder må dessuten vaksineres mot valpesyke og leptospirose, infeksjoner som ikke finnes i Norge og som man vil unngå å få hit. Både hund og katt må gjennomgå behandling mot bendelorm før de kommer tilbake til Norge og innen sju dager etter at de har passert grensen hjem igjen. Dette gjøres og attesteres av veterinær. Og begge må identitetsmerkes med mikrochip under huden eller en lesbar tatovering. Dette gjøres i forbindelse med første vaksinering.

Helseattest

— Når blodprøven er analysert og det er påvist antistoffer mot rabies over et visst nivå, kan man komme tilbake til dyrlegen som skriver ut helseattest. Attesten gjelder bare for 10 dager, og skal man være i utlandet lenger enn det, må man skaffe seg en ny helseattest i landet man er i. Denne attesten må heller ikke være mer enn 10 dager gammel når man skal inn i Norge igjen, sier Sjøberg.

Hun understreker at disse reglene gjelder for EU/Efta landene Danmark, Belgia, Finland, Frankrike, Hellas, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spania, Sveits, Tyskland og Østerrike. Går ferieturen til Sverige, er det bare å plassere Passopp og Pus i bilen og fritt krysse grensen. Fordi både Norge og Sverige er rabiesfrie land, trenger man ingen vaksiner. Men kommer man fra kontinentet og reiser via Sverige på hjemturen, kreves en svensk innførselstillatelse i tillegg til det som må til for å komme tilbake til Norge. Skal du ha med deg hund og katt tilbake fra USA og andre land utenom EU/Efta, må du belage deg på fire månderes karantene ved hjemkomst.

Særregler

— Noen land har særregler for innførsel av kjæledyr, og det beste man kan gjøre er å ta kontakt med det enkelte lands ambassade eller konsulat, sier Sjøberg. Hennes råd er å aldri reise utenlands med noe dyr før man er helt sikker på reglene både til det landet man skal til og reglene som gjelder for å få dyret tilbake til Norge.

Sjøberg viser også til det nye Mattilsynet som har 64 lokalkontorer rundt om i landet. Her sitter også distriktsveterinær og ansatte i det offentlige veterinærvesen som kan svare på spørsmål. Du kan også hente informasjon på nettsidene til Mattilsynet, som Statens Dyrehelsetilsyn er blitt en del av. Klikk deg inn på og gå deretter til dyrehelsetilsynet.no

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

TAR TID: - Behandling av kjæledyr som skal utenlands i ferien, tar lang tid, sier spesialist i smådyrsykdommer Eva Kristin Sjøberg, her med katten Charlie.<p/> FOTO: KNUT S. VINDFALLET