STEIN VIKSVEENstein.viksveen@bt.noBrussel

Euro seiler opp til å bli den store kampsaken i første halvdel av den kommende britiske parlamentsperioden. I Brussel og resten av EU regner man med at den gamle og nye statsminister Tony Blair vil gjennomføre folkeavstemningen i løpet av første halvår 2002.

I god tid før det britiske valget gjorde statsminister Blair det kjent blant sine EU-kolleger at han ennå ikke hadde bestemt seg for om han ville ta en folkeavstemning i kommende parlamentsperiode, men at han i prinsippet var innstilt på det. Etter gårsdagens meget overbevisende valgresultat er avgjørelsen trolig truffet.

Konservativ tabbe Kampanjen mot euro var en av tabbene i de konservatives valgkamp. Ved å presentere seg som den store forsvareren av det britiske pund gjorde opposisjonsleder William Hague det overraskende godt ved valget til Europa-parlament for to år siden. Men forsøkene på å bruke britenes euro-skepsis ved gårsdagens valg slo fullstendig feil.

Allerede sist natt kjørte den tidligere EU-kommisæren og konservative politikeren Sir Leon Brittan ut de første angrepene på William Hagues Europa-strategi og ble fulgt av den nåværende britiske EU-kommissæren Chris Patten, og flere andre konservative politikere. EU-tilhengerne blant de konservative føler oppdrift.

For Tony Blair er det ikke uten betydning når han skal dra i gang sin eurokampanje.

Markedets valg Det internasjonale valutamarkedet synes å være overbevist om at Storbritannia i løpet av den neste fire års perioden vil bli medlem av EUs pengeunion og bytte ut pund med euro. Det synes å være den eneste begrunnelsen for at pundet de siste to døgnene har vært på konstant nedtur.

Verdien av pund i forhold til dollar har nådd sitt laveste nivå på 15 år og var i går verd 1,39 dollar. Markedet forventer at statsminister Blair gradvis må svekke det ellers så sterke pundet for at det skal kunne tilpasse seg den mykere euro.

Korte frister De regelmessige meningsmålingene som EU-kommisjonen foretar i alle medlemsland viser at mellom 60 og 65 prosent av britene foretrekker å beholde sin valuta, men et klart flertall sier også at de regner med euro har overtatt i løpet av få år.

For to år siden utarbeidet den britiske regjeringen en overgangsplan fra pund til euro. Ifølge denne planen trenger britene en periode på 30 måneder etter en folkeavstemning til å forberede overgangen.

Blair har tidligere gitt uttrykk for at han vil unngå at euro blir den heteste valgkampsaken ved neste parlamentsvalg. Det betyr at han ikke har tid å miste. Han må begynne arbeidet med å snu en skeptisk opinion snarest mulig og treffe forberedelsene til folkeavstemningen neste år.

SEIERSKLEMMEN: Statsminister Tony Blair får en god klem av konen Cherie etter brakseieren. Foto: Reuters