AV HEIDI AMSINCK, London

Den britiske innenriksministeren John Reid appellerer til muslimske foreldre om å holde øye med barna sine, og gripe inn dersom de viser tegn på radikalisering.

— Snakk med dem, før hatet tar overhånd. Får det gå for langt, risikerer dere å miste barna deres for alltid, sa Reid under et besøk i et område av Øst-London, hvor det bor mange muslimer.

Ifølge BBC var talen et utslag av regjeringens frustrasjon over at de muslimske miljøene ikke ikke har bidratt nok for å utrydde ekstremismen etter fjorårets bombeterror i London.

Hjernevasking

Tidligere har Reid gått ut i avisen The Sun og oppfordret muslimer til å være på vakt, spesielt overfor deres tenåringssønner. Ifølge Reid kan et tegn på radikalisering være at barna kommer og går på underlige tidspunkter, dropper ut av skolen eller universitet, eller plutselig begynner å omgås nye venner.

Under besøket i Øst-London advarte han om at det finnes ekstremister som står klar til å hjernevaske unge britiske muslimer og få dem til å bli selvmordsterrorister.

John Reid understreket at kampen mot terror ikke er en kamp mot islam

— Det er en kamp mot ekstremisme, intoleranse og terror. Mellem terrorister på den ene siden og det moderne siviliserte samfunn på den andre. Vi kjemper mot dem som ikke deler våre verdier, sa Reid.

Rasende publikum

Innenriksministeren ble flere ganger avbrutt av sinte demonstranter som ropte slagord.

— Muslimer utsettes for statsterrorisme begået af det britiske politi, ropte en av de fremmøtte.

Talen har også fått en blandet mottakelse i mediene. Reid kritiseres for å oppfordre muslimer til å spionere på deres egne familier. Noen mener hans uttalelser vil kunne føre til mistenkeliggjøring av muslimer som samfunnsgruppe. Muslimer kritiserer regjeringen for ikke å ta opp deres forslag, og for å gi næring til ekstremismen gjennom den britiske utenrikspolitikken i Irak og Afganistan - en link regjeringen benekter.

Terrorplaner

At det var fire unge muslimer, født og opvokst i Storbritannia, som sto bak bombeattentatet i London sist sommer, sendte sjokkbølger gjennom landet. Atferden til disse unge mennene hadde ikke vakt mistanke i familiene deres.

John Reids uttalelser kommer etter arrestasjonen av 17 britiske muslimer i begynnelsen av august. De 17 er siktet i forbindelse med et påstått plott om å sprenge transatlantiske fly i luften.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende