Terrorangrepet på Marriott hotell i Islamabad var omhyggelig forberedt og viser at Pakistan må utvikle en helt ny politikk for å bekjempe ekstremistene, mener eksperter.

De trekker sine foreløpige konklusjoner mens opptak fra overvåkingskameraer viser hvordan lastebilen fullastet med sprengstoff tok seg gjennom den første sikkerhetssperringen, men ikke klarte å komme fram til og inn i lobbyen, slik planen trolig var. Likevel gjorde angrepet stor skade.

Minst 53 er funnet døde, mens 270 er registrert skadd etter attentatet lørdag kveld.

Les også: Lindås-mann kjente trykkbølgen

Veloverveid tidspunkt

Angrepet lørdag skjedde rett etter at muslimene hadde avsluttet den daglige fasten i ramadan. Blant dem som trolig inntok dagens første måltid var et stort antall politi— og andre sikkerhetsfolk.

– Sikkerheten var virkelig på et minimum på dette tidspunktet, sier Riffat Hussein, professor i forsvarsstudier ved Quaid-e Azam-universitetet i Islamabad.

– Noen har åpenbart undersøkt grundig hva slags sikkerhet som var på plass, og de dro fordel av det.

Forsvarsanalytikeren Ayesha Siddiqa sier at attentatet også illustrerer det moralske sammenbruddet i sikkerhetsstyrkene.

– Politiet vil ikke være angrepsmål. Derfor fyller de ikke opp tomme poster, og de andre styrkene kan ikke gjøre jobben. Derfor bryter lov og orden sammen, sier hun.

– Ingen er trygge

– Dette er et veldig klart signal til makten om at ingen er trygge, sier Riffat Hussein.

– Det faktum at angrepet skjedde i høysikkerhetssonen, som omfatter nasjonalforsamlingen der presidenten talte noen timer tidligere, understreker disse gruppenes evne til virkelig å undergrave myndighetene i hjertet av hovedstaden.

Den tidligere generaldirektøren for Pakistans sivile etterretningstjeneste Intelligence Bureau, Masood Sharif, mener attentatet ikke kan overraske noen, den urolige situasjonen i hele regionen tatt i betraktning.

– Den umiddelbare framtiden ser ikke bra ut, sier han.

En amerikansk etterretningsoffiser sier at angrepet lørdag har alle kjennetegn på å være utført av terrornettverket al-Qaida. Terroren ble gjennomført på ettårsdagen for offentliggjøringen av Osama bin Ladens oppfordring til hellig krig mot Pakistans regjering.

Overvåkingsbilder

Opptak fra overvåkingskameraer viser at sjåføren klarte å kjørte bilen gjennom den første sikkerhetssperringen, men ikke den andre som går ned når den første går opp. Sjåføren begynte å krangle med sikkerhetsvaktene, samtidig som en spesialhund begynte å gjø. Sikkerhetsvaktene ropte så til folk i nærheten at de måtte løpe.

Sjåføren bestemte seg da tydeligvis for å utløse bomben, og sprengte seg selv i førerhuset på bilen. Sikkerhetsvaktene forsøkte å slukke flammene, og det gikk flere minutter til den andre, voldsomme eksplosjonen skjedde. Denne ødela hotellet og lagde et mange meter dypt krater i bakken.

Ny politikk

Sharif mener at ytterligere opptrapping av innsatsen mot de militante islamistene nordvest i landet ikke vil virke, og heller ikke en ytterligere innstramming av sikkerhetstiltakene i hovedstaden.

– Vi har allerede utplassert 150.000 soldater. Hva mer kan vi gjøre? Vi er på grensen av hva som kan kontrolleres militært. Det er vanskelig å tro at 50.000 soldater til vil ha noen virkning.

I stedet må Pakistan, Afghanistan og USA utarbeide en felles politikk med tanke på en felles løsning.

– Vi må se på hele bildet og se på politikken. Vi kan ikke ha en endeløs krig mot terror. Den har alt pågått i sju år, og ingen ende er i sikte, sier Sharif.

– Lær av Israel

Professor Hussein mener myndighetene må se på taktikk og strategi som ikke virker.

– Standardargumentet er at ingen kan stoppe en selvmordsbomber, men hvis man ser på hvordan Israel har forholdt seg til palestinske selvmordsbombere, viser det en annen modell, sier han.

– Vi fokuserer på symptomene, folkene som gjennomfører angrepene. Men man må gå bakenfor, til planleggingsstrukturene, og forsøke å demontere dem, sier han.

Hvordan kan terrorismen stoppes? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

B.K.Bangash
FAISAL MAHMOOD