Tre menn tok seg forbi det store sikkerhetsoppbudet under seremonien i Olympia mandag og brøt inn da sjefen for Beijing-OLs organisasjonskomité, Liu Qi, holdt tale like før ilden skulle tennes.

En mann hadde med et banner med påskriften «Boikott landet som tramper på menneskerettighetene». En annen forsøkte å ta mikrofonen fra Liu og ropte «Frihet, frihet!» fra den offisielle tribunen hvor lederen for Den internasjonale olympiske komité (IOK), Jacques Rogge, og andre sentrale gjester satt.

Sikkerhetstjenestemenn grep inn etter kort tid og fjernet demonstrantene.

Gresk fjernsyn var raske med å avbryte direktesendingen av talen da demonstrantene dukket opp og sendte i stedet bilder fra seremonien som ikke viste protestaksjonen.

– Trist

IOK-lederen synes demonstrasjonen er beklagelig.

– Det er alltid trist når det er protester, men de var ikkevoldelige, og det er det aller viktigste, sier Rogge.

Tidligere samme dag gjentok han at det er liten støtte til kravet fra menneskerettighetsgrupper om å boikotte årets sommer-OL på grunn av kinesernes Tibet-politikk.

Likevel opplyste han at han er i samtaler med Kina om situasjonen i Tibet og andre menneskerettighetsspørsmål og at han skal ha samtaler med statsminister Wen Jiabao i neste måned.

Reaksjoner

Det er ventet at den olympiske ild kommer til å bli møtt med en rekke demonstrasjoner mot kinesiske myndigheter før den når fram til OL-stadion i Beijing 8. august.

Fakkelstafetten skal etter planen blant annet gå gjennom Tibet på vei mot Mount Everest, noe som har vakt reaksjoner blant Tibet-aktivister.

Den tyske OL-komiteen gjorde det mandag klart at Tyskland ikke vil boikotte OL, men uttrykte samtidig bekymring for situasjonen i Tibet.

Samtidig har Frankrikes president Nicolas Sarkozy tilbudt seg å operere som megler i eventuelle samtaler mellom Kina og representanter for Dalai Lama.

Kina har hele tiden kontant avvist at de vil snakke med Dalai Lama.

Opptøyer

Tibet har den siste tiden vært rammet av omfattende uro og demonstrasjoner mot det kinesiske styret i området. Politiet har slått hardt ned på opptøyene.

De store demonstrasjonene mot Kinas styre i Tibet startet i Lhasa 10. mars og spredte seg senere til andre provinser i Kina.

I et tibetanskbefolket området i Sichuan-provinsen i Kina ble en politimann ble drept og to såret i opptøyer mandag, mens 475 personer arrestert i to ulike Tibet-demonstrasjoner i Nepal, ifølge FN.

Den tibetanske eksilregjeringen sier at rundt 130 personer er drept under urolighetene, mens kinesiske myndigheter sier at 18 uskyldige sivile og en politimann er drept av tibetanske opprørere.

En demonstrant arresteres under en aksjon i forbindelse med tenningen av OL-ilden foran sommer-OL i Beijing.
Kevin Coombs
ARRESTERT: En demonstrant fra pressefrihetsorganisasjonen Reportere uten grenser ble arrestert under en tale til presidenten for Beijing-OLs organisasjonskomité, Liu Qi.
MAL Langsdon
ARRESTERT: En Tibet-demonstrant blir arrestert av gresk politi.
Kevin Coombs
DEMONSTRASJONER: Aksjonistene demonstrerte for et fritt Tibet.
Kevin Coombs
«FRI TIBET»: Demonstrantene hadde bannere med blant annet «Fri Tibet» og «Boikott landet som tramper på menneskerettighetene».
Kevin Coombs
TRADISJON: Den tradisjonelle tenningen av OL-flammen kom i bakgrunnen i dag.
JOHN KOLESIDIS