Stockholm (NTB-TT): Eksiliranere reagerer kraftig på at Mottaki er invitert til Sverige. Regimet i Teheran anklages for grove brudd på menneskerettighetene, ikke minst mot kvinner, og kritikerne håper den svenske regjeringen vil bruke anledningen til å protestere mot fengslingen av flere iranske likestillingsforkjempere.

En halvtime før Mottaki var ventet til Försvarshögskolan og Utenrikspolitiska instituttet i Stockholm mandag formiddag, hadde et hundretall personer samlet seg. Politifolk forsøkte å holde folkemengden borte fra inngangen, mens demonstrantene ropte «mordere» og bar plakater hvor det sto «Ned med den islamske republikken Iran».

Mottaki reiser mandag kveld videre til Norge, og tirsdag møter han blant andre utenriksminister Jonas Gahr Støre og olje— og energiminister Odd Roger Enoksen.

Kvinner dømt

For to uker siden ble to kvinner som kjemper for likestilling i Iran, dømt til tre års fengsel etter at de tok initiativ til en underskriftskampanje for kvinners rettigheter.

Parvin Ardalan og Nooshin Ahmadi Khorosani ble begge dømt for «sammensvergelse og sammenkomst med hensikt å krenke rikets sikkerhet». De to kvinnene har så langt samlet inn over én million underskrifter.

Mottaki skal mandag møte utenriksminister Carl Bildt og næringsminister og visestatsminister Maud Olofsson. Det er ventet at Mottaki kommer til å vegre seg for å ta den kvinnelige ministeren i hånden.

Også den svenske bokbransjen har engasjert seg i forbindelse med besøket. I en debattartikkel som mandag sto på trykk i flere svenske aviser, krever en rekke ledere for forlag og forfatterorganisasjoner at svenske myndigheter bruker Mottakis besøk til å protestere kraftig mot Irans overgrep mot kvinner som kjemper for likestilling.

Sinte eksiliranere

Flere eksiliranske kvinneorganisasjoner i Sverige fordømmer den svenske regjeringen for å tillate Mottaki å komme til landet. De krever at Sverige bryter alle politiske og kulturelle forbindelser med Iran.

— Manouchehr Mottaki burde aldri vært invitert til Sverige, mener Mahin Alipour fra Komiteen for forsvaret av iranske kvinners rettigheter.

Hun fremholder at tusenvis av kvinner, lærere og arbeidere er blitt mishandlet og fengslet av regimet i Teheran de siste månedene.

— Ved sin innbydelse neglisjerer den svenske staten kvinnenes og arbeidernes kamp i Iran. I dag mishandles kvinner på gatene på grunn av sin klesstil. Det er et diktatur, og det er et apartheidregime som styrer landet, sier Alipour.

Hun mener at Mottaki ikke representerer det iranske folket, men kun sitt eget «diktaturregime».

— Det var feil å invitere Mottaki, men når han er her, bør Bildt og Olofsson diskutere menneskerettigheter med ham. Demokrati har han knapt nok kapasitet til å diskutere ettersom regimet er imot det på et globalt plan. Man skal heller ikke glemme at regimet støtter terroraksjoner over hele verden, sier Alipour til nyhetsbyrået TT.