Bak videoen, som skal være et åpent brev til Asma al-Assad, står konene til den britiske og tyske FN-ambassadøren. Med dramatiske virkemidler ber de presidentkonen om å handle og bry seg om sitt folk.

— Kan ikke gjemme seg

— Vi tror på Asmas ansvar som kvinne, som hustru og som mor. Som den taleføre kvinnelige arabiske lederen hun pleide å være, og som en tilhenger av likestilling, kan hun ikke gjemme seg bak sin mann, sier ambassadørkonene Huberta von Voss-Wittig og Sheila Lyall Grant, ifølge International Herald Tribune.

Samtidig prøver presidentparet å bedre sitt image i hjemlandet. Denne uken viste syrisk fjernsyn bilder av Bashar og Asma al-Assad mens de pakket hjelpesendinger i Damaskus, mat som angivelig skal sendes til hjelpetrengende i den utbombede byen Homs. Fremtoningen, hun i hverdagslige klær og håret enkelt satt opp, han smilende i t-skjorte og uten slips, blir tolket som et forsøk få frem et annet bilde enn det som hittil er kommet frem. Flere tusen private e-poster som ble lekket viste hvordan den britiskfødte presidentkona brukte titusenvis av pund på juveler, luksusinteriør og en dyr glassvase på Harrods, samtidig som mannen slo ned opprøret i landet med hard hånd.

Viktig kanal

«Noen kvinner er opptatt av stil, men andre kvinner bryr seg om sitt folk. Noen kvinner kjemper for sitt image, mens andre kvinner kjemper for å overleve», sier stemmen i videoen, mens glamorøse bilder av førstedamen blir kryssklippet med bilder av grusomhetene på bakken.

Sosiale medier har vært en viktig kanal for opprørerne i Syria til å komme ut med informasjon fra det lukkede landet. Bildene som legges ut på sosiale medier brukes for å skaffe oppmerksomhet rundt borgerkrigen, som har kostet 10 000 mennesker livet.

I går ettermiddag hadde 180.000 klikket seg inn på videobrevet til Asma al-Assad og 18 000 har skrevet under på oppropet.

Vil sende flere

Det er en uke siden tidsfristen for våpenhvilen i Syria. Men i flere byer blir det meldt om bombing og flere drepte.

I går sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon at syriske myndigheter ikke har trukket ut styrkene fra byene, slik de forplikter seg til i Kofi Annans fredsplan. FN-observatørene som kom til landet, fikk selv se problemene da bilen deres ble omringet onsdag. Nå ønsker Ban å sende 300 til, tross bekymringene for at våpenhvilen er i ferd med å smuldre opp.

Ved juletider sendte Den arabiske liga observatører til landet i et forsøk på å få stanset volden. Det mislyktes. Konflikten eskalerte og observatørene trakk seg ut. Nylig aksepterte partene en ny fredsplan, fremforhandlet av tidligere FN-sjef Kofi Annan. Men tilliten til Assad er tynnslitt.

— Bashar al-Assad lyver ... Han vil fjerne Homs fra kartet akkurat som Gadafi ville ødelegge Benghazi, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy foran et møte om Syria-situasjonen i går.

Russland nektet å delta fordi de mener at møtet er ensidig og underminerer Annan-planen. Russland og Kina har stoppet FN-resolusjoner mot Syria flere ganger.