– Nå må vi gå og stemme, sa opposisjonsleder og tidligere statsminister Silvio Berlusconi etter at Prodis 20 måneder gamle sentrum-venstre-regjering tapte tillitsvoteringen i senatet i Roma torsdag.

161 stemte mot, mens 156 stemte for og en person avsto fra å stemme, og dermed måtte Prodi torsdag kveld dra til presidentpalasset for å søke avskjed. Napolitano ba Prodi om å fortsette til presidenten har hatt samtaler med politiske ledere fredag ettermiddag, ifølge nyhetsbyrået ANSA.

Berlusconi leder foran Prodi på de nyeste meningsmålingene, og analytikere mener at det nå er duket for at Berlusconi kan bli Italias statsminister for tredje gang. Berlusconi tapte med knapp margin for Prodis koalisjon i 2006 og ser gjerne at det blir utskrevet nyvalg umiddelbart slik at han kan be velgerne om fornyet tillit. Men president Napolitano kan også velge å utnevne en overgangsregjering, som i tilfelle trolig vil få i oppgave å utarbeide forslag til ny italiensk valgordning.

Forventet

Det var forventet at Prodi kom til å tape avstemningen, og en regjeringskrise har ligget i kortene helt siden det lille kristeligdemokratiske partiet UDEUR trakk seg fra koalisjonsregjeringen mandag.

UDEURs leder, tidligere justisminister Clemente Mastella, og hans kone etterforskes for korrupsjon.

Prodis tid som regjeringssjef har vært preget av indre konflikter i den bredt sammensatte koalisjonen. Regjeringen har vært igjennom 31 tillitsvoteringer i nasjonalforsamlingen, før nederlaget var et faktum etter avstemning nummer 32.

– Maktvakuum

Før avstemningen torsdag advarte Prodi om at det kunne oppstå et farlig maktvakuum dersom regjeringen ble felt.

– Italia risikerer å havne i en økonomisk negativ spiral som vi da må forsøke å håndtere med økonomiske strukturer som fremdeles er utilstrekkelige, sa Prodi før avstemningen.

Men analytikere tror ikke nødvendigvis at mulighetene for økonomisk vekst vil bli hemmet av at regjeringen måtte gå. Mange har nemlig oppfattet statsministeren som mer opptatt av å overleve politisk enn å gjennomføre omfattende reformer.

– Dette er ikke nødvendigvis dårlige nyheter, det avhenger av hva som kommer etter Prodi, sa Marco Walli, økonom i Unicredit MIB.

– Markedet liker ikke usikkerhet, men dersom Prodi etterfølges av en sterkere regjering, kan det bli positivt.

Valgreform

En rekke parlamentarikere både fra høyre— og venstresiden har lite lyst på et raskt nyvalg før de folkevalgte har fått vedtatt en ny valglov. Det er dagens kompliserte valgsystem som får mye av skylden for landets politiske problemer.

Dagens valgordning gjør det lett for småpartier på de politiske ytterfløyene å presse regjeringen gjennom å tilby eller true med å trekke sin støtte.

Tilhengere av en valgreform ønsker seg et tilnærmet topartisystem, noe småpartiene naturlig nok er sterke motstandere av. Det har tidligere vært antydet at et forslag til ny valgordning må vedtas eller forkastes i en folkeavstemning.

MÅ GÅ: Italias statsminister Romani Prodi.
TONY GENTILE
FEIRER: Opposisjonspartiene feirer så champagnen flyter.
TONY GENTILE
VILLE TILSTANDER: Opposisjonspolitikerne feirer seieren over Prodi.
ALESSANDRO BIANCHI