162 av de folkevalgte stemte for at Prodi skal fortsette som regjeringssjef, mens 157 stemte mot.

Resultatet var ventet på forhånd, etter at en representant fra opposisjonen skiftet side og to venstreorienterte kritikere lovet å støtte ham.

– Landet trenger stabilitet, og en stabil regjering er en ressurs som ikke må gå til spille, sa opposisjonspolitikeren Marco Follini før han kunngjorde sin støtte til Prodi. Follini brøt nylig med det konservative opposisjonspartiet UPC.

Justisminister Clemente Mastella ga uttrykk for det som må kalles en forsiktig optimisme da han kommenterte seieren i Senatet:

– Regjeringen er som det skjeve tårn i Piza, den lener seg over på siden, men faller ikke.

Ønsker teknokrater

For å kunne fortsette som statsminister måtte Prodi oppnå absolutt flertall under tillitsvotumet i Senatet. Hvis ikke, måtte han i henhold til grunnloven ha gått av. Statsministeren må også få de folkevalgtes tillit i annetkammeret i nasjonalforsamlingen, men her har Prodis sentrum-venstre-koalisjon flertall med god margin.

Men selv om Prodi nå kan fortsette, viser en meningsmåling at hans grep om makten er skjør. Kun fire av ti italienere vil at Prodi fortsetter, ifølge målingen i avisen Corriere della Sera. De fleste ønsker en regjering med teknokrater uten partitilhørighet eller nyvalg.

39 prosent tror at Prodi kun kommer til å bli sittende et par måneder, og 22 prosent gir ham ett til to år.

Amerikansk base

Prodi gikk av i forrige uke etter at han tapte en avstemning om regjeringens utenrikspolitikk i nasjonalforsamlingen. To kommunistiske senatorer stemte mot italiensk militær deltakelse i Afghanistan, og mot en planlagt utvidelse av en amerikansk luftbase i Nord-Italia.

Romano Prodi fikk en ny sjanse av president Giorgio Napolitano etter at Prodis koalisjonspartnere fikk kalde føtter med tanke på at Silvio Berlusconi ville kunne komme tilbake som statsminister.

MAX ROSSI