— Forholdet mellom landene våre har styrket seg enormt de siste årene, sa Blair.

Møtet i den kinesiske hovedstaden ble holdt dagen etter at den britiske statsministeren kom til Kina, det fjerde stoppet på en utenlandsreise som etter planen skal vare i én uke.

— Siden du ble statsminister har det vært mye framgang i forholdet mellom Kina og Storbritannia, skrøt Wen etter møtet.

Blair mente samarbeidet vil fortsette å bli stadig tettere både økonomisk og politisk og påpekte at Storbritannia er den viktigste europeiske investoren i Kina.

Det er første gang Blair besøker Kina etter at han ble gjenvalgt i 2001. Senere mandag skulle han møte den kinesiske presidenten Hu Jintao og hans forgjenger Jiang Zemin.

Ifølge det kinesiske utenriksdepartementet vil viktige temaer under samtalene i Beijing være krisen i forholdet til Nord-Korea, gjenoppbyggingen av Irak og forholdet mellom Kina og India.

Blairs utenlandsreise begynte i Washington torsdag. Deretter gikk ferden til Japan og Sør-Korea før han søndag kveld ankom den kinesiske hovedstaden.

Oppholdet i Asia har så langt vært sterkt preget av selvmordet til regjeringsrådgiveren David Kelly, som skjedde etter at Kelly var blitt satt under kraftig press for å ha lekket opplysninger om Blair-regjeringens håndteringer av etterretningsrapporter i forkant av Irak-krigen.

(NTB)

Storbritannias statsminister Tony Blair og hans kinesiske kollega Wen Jiabao. FOTO: REUTERS/Guang Niu