— Vi kunne ikke vært lykkeligere, sa den nybakte faren i en uttalelse mandag kveld.

Gutten, som veide 3,8 kilo, er parets første barn og ble født på St. Mary's sykehus i London mandag.

— Hennes kongelige høyhet og barnet hennes har det bra og blir på sykehuset over natten, heter det i en uttalelse fra det britiske kongehuset.

HASTEMELDING: Ed Perkins, pressetalsmann for Kate og William, haster ut fra sykehuset for å gi den offisielle fødselsbulletinen til en ventende sjåfør. Bulletinenen ble så kjørt til Buckingham Palace for å bli satt opp på et staffeli i forgården til slottet.

Prins William var til stede under fødselen. Hans far, prins Charles, sier han er stolt over å ha blitt bestefar for første gang.

— Jeg og min kone er overlykkelige over at mitt første barnebarn er kommet til verden, sier prinsen.

Jubel foran sykehuset

Fødselen skjedde klokken 16.24 lokal tid, men nyheten ble ikke offentliggjort før fire timer senere.

Da jublet både britiske kongetilhengere og journalister som var møtt opp utenfor sykehuset.

Litt senere ble fødselen offisielt forkynt på et forgylt staffeli foran Buckingham Palace, også her til jubelrop fra folk som var til stede.

Kate og William ankom sykehuset i Paddington i London klokken halv fem mandag morgen. Det britiske hoffet opplyste på formiddagen at fødselen var i gang og at alt forløp på normalt vis.

Kategikk ut i permisjon 13. juni og ble sist sett offentlig to dager senere, under den offisielle fødselsdagsfeiringen til dronning Elizabeth.

Den britiske statsministeren David Cameron ønsket mandag morgen hertuginne Kate til lykke med fødselen og sa at hele landet ventet i spenning.

Slottet gratulerer

Den norske kongefamilien sender sine gratulasjoner til kongehuset i Storbritannia, opplyser informasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Statsminister Cameron kaller fødselen en fantastisk nyhet som vil bli feiret over hele Storbritannia og resten av Samveldet.

— Kongefamilien kan vite at en stolt nasjon feirer med et stolt og lykkelig par i kveld, sier Cameron til BBC.

Verdenspressen har ventet utenfor sykehuset i flere uker. Det har også de mest ihuga kongetilhengerne, gjerne drapert i britisk flagg.

- Alt skjer på en gang

Begeistrede londonere gleder seg over prinsefødselen, som etterfølger flere store begivenheter i Storbritannia de siste årene.

— Fødselen følger i kjølvannet av det kongelige bryllupet, OL og dronningens diamantjubileum. Det virker som om alt skjer på en gang, sier studenten Sam Legget til NTB

Mens tusener fulgte innspurten utenfor Buckingham Palace, har medietrykket ved St. Mary's vært enormt i ukevis. Noen synes det har gått over alle støvleskaft.

— Det har vært for mye press på én stakkars dame, sier læreren Emma Wheeler til NTB.

— Alle som har vært gjennom det Kate har, vet hvor tøft det er i seg selv. Nå håper jeg hun får være i fred en stund.

Ingen tilfeldigheter

Hertuginnen fødte på samme sykehus og i samme private fløy som prinsesse Diana fødte prins William og prins Harry.

Ingenting har vært overlatt til tilfeldighetene ved sykehuset. En egen parkeringsplass har vært reservert for prins William, mens det har vært parkeringsforbud for andre pasienter utenfor sykehuset hele juli måned, for å forhindre at det skulle oppstå problemer.

Døgnprisen for et standard rom i den private fløyen i St. Mary's-sykehuset der hertuginne Kate nå er innlagt, skal være 4965 pund eller drøye 45.000 kroner.

«DET ER EN GUTT»: Prinsefødselen preget naturlig nok britiske medier mandag kveld. Her er toppsaken til tabloidavisen The Sun.
«HERTUGINNEN AV CAMBRIGDE FØDER EN SØNN»: The Times er noe med avdempet i stilen...
the guardian.jpg