Henrik advarer mot politisk korrekte holdninger. Det fører bare til nypuritanisme, mener prinsen, som ikke røyker selv.

Det er en belgisk professor ved navn Kesteloots som kritiserer den danske dronningens røykevaner i en artikkel i det respekterte britiske legetidsskriftet The Lancet. Saken ble slått stort opp i tabloiden B.T. mandag, og fulgt opp av finske journalister under et pressemøte som ble holdt på Amalienborg slott i forkant av den finske presidentens statsbesøk.

Blander seg ikke Dronning Margrethe stikker ikke sigaretten under en stol, og innrømmer at hun røyker. Men hun mener det lages sensasjon av noe de fleste allerede vet, nemlig at mange danske kvinner røyker.

— Folk kan da diskutere hva de ønsker å diskutere. Det blander jeg meg ikke bort i. Jeg tror de fleste dansker er av den oppfatning at folk mer eller mindre skal ha lov å gjøre det de har lyst til, sa dronningen før gemalen tok ordet.

— Jeg mener - og det kan jeg si fordi jeg selv har sluttet å røyke - at en skal ikke la seg imponere av eller påvirke av politisk korrekthet. Det er det tåpeligste jeg har hørt, for politisk korrekthet fører til nypuritanisme og det er det ingen som ønsker, sa prins Henriks til dronningens forsvar.

Røykende familie- La folk dø av røyking hvis de ønsker å dø. Det er deres egen sak. For øvrig røykte dronning Ingrid, som døde 90 år gammel, mer enn sin datter, så det beviser ingenting, sa prins Henrik.

Både kronprins Frederik og prins Joachim røyker sigaretter, men helst ikke når de kan bli fotografert, fikk de finske journalistene vite.

Margrethe hadde to sigaretter i løpet av det vel halvtimelange møtet med finnene.

NTB-RITZAUKøbenhavn

KRITIKK IGJEN: Igjen har dronning Margrethe fått kritikk fordi hun røyker. Og nok en gang forsvarer hun seg, denne gangen ved hjelp av prins Henrik. (ARKIVFOTO)