Misbrukte prins Charles sin privilegerte posisjon da han skrev et personlig brev til emiren av Qatar og bad ham skrote et kjempestort byggeprosjekt i hjertet av bydelen Chelsea i London?

Flere av verdens ledende arkitekter raser mot den britiske kronprinsen etter at det i forrige uke lykkes ham å få golfstatens regent Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani til å følge rådet fra sin kongelige kollega og gi opp et omdiskutert prestisjebygget i glass og stål.

Det skjedde bare en uke før det var ventet at lokale planmyndigheter skulle godkjenne prosjektet tegnet av den prisvinnende, britiske arkitekten lord Rogers, som blant annet har tegnet omstridte Millennium Dome og vært en av Labour-regjeringens favoritter. Det har fått innflytelsesrike navn som Jacques Herzog, Zaha Hahid og Renzo Piano til å beskylde Charles for å boikotte demokratiet og oppføre seg som om at den føydale tiden ikke var over.

«En kvise»

Det er ikke første gang prinsen legger seg ut med arkitektstanden.

I en tale som vil gå over i historien, kritiserte Charles i 1984 ved 150-års jubileet for det hederkronte Royal Institute of British Architects (RIBA) moderne arkitektur og kalte en planlagt utbygging av National Gallery for en «stor kvise på en kjær og elegant venns ansikt».

Prosjektet ble senere oppgitt, og nå har prinsen gjort det igjen. Pussig nok brøt den nye krangelen ut bare en måned før RIBA hadde invitert Charles til å tale ved sitt 175-års jubileum for å legge fortidens stridigheter bak seg. Selv om prinsen denne gang dempet talen, fikk den enkelte blant publikum til å kreve monarkiet avskaffet.

Artikkelen fortsetter under bildet...

LYTTER TIL PRINSEN: Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani (til h.), emiren av Qatar, har lyttet til råd fra prins Charles.
FAHAD SHADEED

Det planlagte byggeprosjekt til samlet 31 milliarder kroner skulle etter planen ha vært oppført på en tidligere militærkaserne nær det sentrale London, som det i dag Qatar-eide selskapet Project Blue Ltd. kjøpte i januar i fjor av den britiske stat for vel ti milliarder kroner. Det inneholdt en rekke boligtårn med glatte høyteknologiske fasader, 548 leiligheter, butikker, to restauranter og et sportssenter, hvilket mange kommentatorer mente var for mye å proppe inn på et for lite areal. Det ville også stå i kontrast til dets ridderlige nabobygning, Chelsea Hospital, som er hjem for mange pensjonister med en fortid i hæren. Mange lokale protesterte, men det var prinsens kritikk som fikk oppmerksomheten, da han stemplet lord Rogers streker som «usympatiske og upassende» i Chelsea, som er preget av klassiske bygninger.

Med på råd

Nå har Qatar-selskapet besluttet å begynne forfra og vil i sitt nye forslag ta prinsens byggefond The Princes Foundation for the Built Environment samt hans foretrukne arkitekt, tradisjonalisten Francis Terry, med på råd. Det skjer på tross av at det ifølge London Evening Standard allerede har brukt mer enn 300 millioner kroner på å utvikle foreløpige planer.

Den overraskende utviklingen fikk i helgen tidligere planminister Nick Raynsford til å advare på BBC Radio 4 mot at det kunne skape en farlig presedens, når «arvingen til tronen kunne skjære igjennom de alminnelige demokratiske prosesser». Leder av RIBA, Sunand Prasad, la til at det er å kaste håndkleet i ringen hvis folk ikke tror at arkitekter i det 21. århundre ikke kan skape vakre bygninger som kan måle seg med datidens.

Prins Charles har til gjengjeld forholdt seg taus.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

MODERNE ARKITEKTUR? Nei takk, sier britenes tronarving prins Charles.
POOL