Prins Charles og hans kone Camilla holdt mandag samtaler med den pakistanske presidenten Pervez Musharraf og statsminister Shaukat Aziz. Prinsen står for pakistanerne som et viktig symbol på et land der svært mange av dem har slekt og venner.

– Den britiske regjeringen og det britiske folk setter stor pris på de skritt Pakistan har tatt for å motvirke terrorisme, sa Charles ifølge en diplomat i hans følge. Opplysninger fra pakistansk etterretning bidro vesentlig til at planer om å sprenge fly mellom Storbritannia og USA ble avverget i august i år.

Madrasa

Det britiske tronfølgerparet skulle etter planen tirsdag besøke en madrasa – en islamsk skole – i Peshawar ikke langt fra Pakistans grense mot Afghanistan. Men besøket ble avlyst etter at opp til 80 mennesker, blant dem flere barn, ble drept i et pakistansk helikopterangrep mot en slik skole i landsbyen Chenagai i den samme delen av landet mandag morgen.

Pakistanske madrasaer ble et hett tema i Storbritannia etter avsløringer av at to av selvmordsbomberne som angrep kollektivtrafikken i London 7. juli i fjor hadde gått på slike skoler. Til sammen mistet 56 mennesker livet i disse angrepene.

Ved å ta opp terrorisme og andre politiske spørsmål, går prins Charles ut over den rent seremonielle opptredenen som vanligvis preger hans besøk i utlandet. Det var også ventet at tronfølgeren ville be om nåde for en britisk statsborger som er dømt til døden i Pakistan.

Dødscelle

Den 36 år gamle Mirza Tahir Hussain har tilbrakt halve livet på dødscelle etter at han ble dømt for drap på en drosjesjåfør i 1988, og han skulle etter planen vært hengt 1. november. Henrettelsen ble imidlertid utsatt til 31. desember etter at prins Charles skrev til statsminister Aziz om saken.

Tjenestemenn i Islamabad antyder at regjeringen kan tenke seg å benåde Hussain, men at dette ikke må skje på en slik måte at det ser ut som om den bøyer seg for politisk press. Storbritannias statsminister Tony Blair har tidligere drøftet saken med sin kollega Aziz.

Det var satt i verk strenge sikkerhetstiltak rundt det britiske tronfølgerparets besøk i Islamabad mandag. Nærmere en kvart million britiske muslimer har nær familie i Pakistan, som ikke tidligere har hatt besøk av prins Charles.