Romferja «Discovery» gled ned gjennom en delvis overskyet himmel og foretok en prikkfri landing på Kennedy Space Center i Florida i skumringen fredag kveld

Noen timer før var det kommet beskjed om at det ikke ville bli noen landing i Florida på grunn av dårlig vær med regnbyger og vind.

Romferja måtte dermed gjøre en ekstra runde rundt jorda for å forberede landing ved en alternativ base i New Mexico eller California. Men i siste liten var det en åpning i været i Florida som banet veien for en trygg landing.

Kaptein Mark Polansky var den som satt ved spakene og som satte det 112 tonn tunge fartøyet florlett ned på rullebanen. Bremsefallskjermen foldet seg ut, og «Discovery» saktnet farten og stanset pent og rolig.

Først over en time etter landingen klatret de sju astronautene ut av romferja, og Fuglesang kunne sees mens han gestikulerte og pratet med NASAs folk på bakken ved siden av «Discovery».

Ros til Fuglesang

Etter landingen fikk Fuglesang gladmeldingen om at han helt sikkert kommer til å være med på nye romferder.

– Han kommer til å fly igjen. Det er mangel på astronauter med erfaring fra spaserturer i rommet, og nå er Christer en av de mest erfarne, sa sjefen for den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs astronautavdeling, Michel Tognini.

NASA-sjefen Mike Griffith kalte landingen perfekt. Både besetningen og mannskapet på bakken kunne ikke gjort det bedre, sa han.

Ikke før hadde Fuglesang landet, før gratulasjonene strømmet inn. Både statsminister Fredrik Reinfeldt og kong Carl Gustaf sendte hilsener.

I løpet av de nesten 13 dagene som ferden varte, tilbakela «Discovery» over 8,5 millioner kilometer. Etter at romferja kom inn i atmosfæren igjen, foretok den 203 omløp rundt jorda.

Vellykket ferd

Ferden opp til den internasjonale romstasjonen ISS har vært svært vellykket, ifølge NASA. Astronautene tilbrakte åtte dager på romstasjonen, der de blant annet greide å reparere et gjenstridig solcellepanel.

Fuglesang fikk ros fra romfartssenteret i Houston for sin behendighet med verktøyet mens de arbeidet med panelet på utsiden av romstasjonen.

Discovery hadde sju passasjerer da den returnerte til jorda, blant dem den tyske astronauten Thomas Reiter som har vært på romstasjonen i seks måneder.

Til gjengjeld ble den kvinnelige amerikanske astronauten Sunita Williams igjen på ISS. Hun skal også være der i et halvt år.