Oppskytingen finner sted kl. 12.33 søndag, fra nøyaktig samme sted som den første Sputnik ble sendt opp i rommet i oktober 1957, og der Jurij Gagarin dro fra på den første bemannede romferden. Lørdag ble himmelferden velsignet av en prest.

– Jeg er sikker på at vi alle kjenner det i magen nå, sa Cato Halså i Telenor Satelite Broadcasting, som er selskapet i Telenor-konsernet som står bak oppskytningen.

Det er en av de sovjetiske Proton-rakettene som skal ta satellitten opp i rommet, der den kan sende TV-signaler ned igjen til kunder både hos Canal Digital og andre. Den er beregnet å operere i minst 15 år fremover og sammen med Thor 6 som skytes opp i 2009, ta over for Thor 2 og 3 som parabolkunder kjenner godt i dag.

Før raketten skulle skytes opp på søndag var det behov for en velsignelse. Den russiske rakettbasen Baikonor ligger langt inne i nabolandet Kasakhstan. Der er det bygslet jord for en russiskortodoks prest som kunne velsigne søndagens himmelferd. En handling som ville vært helt utenkelig da Gagarin og hunden Laika ble sendt opp i sovjettiden.

Kostnadene med å bygge, sende og sette i drift satellitten Thor 5 er på knappe 1,2 milliarder norske kroner.

Geir Seljeseth / SCANPIX
Seljeseth, Geir