Bildt reiste tilbake til Sverige fra Makedonia søndag kveld. Han kom da hjem til en massiv kritikk mot sitt styreverv i det svenske oljeselskapet Lundin Oil, et selskap som er kritisert for sin boring etter olje i borgerkrigsherjede Sudan. Men Bildt var tilsynelatende uforstående til kritikken mot at han har styrevervet samtidig som han er FN-sendebud på Balkan.

— Jeg tror at det er første gang vi har en mulighet til en fredsprosess og en utviklingsprosess i Sudan. Det kan være galt, men prosessen var ikke kommet hadde det ikke vært for oljen, sa Bildt til TT. Overfor svensk TV stilte den tidligere høyrelederen seg uforstående til påstanden om at det er uforenlig at han både er FNs utsending og styremedlem i Lundin Oil.

Arrogant? - Hvem er det som sier det? Det er i hvert fall ikke et spørsmål ute i verden. Jeg har gjennomført utallige pressekonferanser de siste dagene uten at dette har vært tema. Men om det er debatt om dette i Sverige, så får jeg vel heller se på det, sa Bildt.

Den tidligere statsministerens svar har blitt oppfattet av flere svenske politiske kommentatorer som nokså arrogant. Også statsminister Göran Persson sier at Bildt nå grundig må vurdere om han kan fortsette sitt styreverv i Lundin Oil.

Lundin Oil er et familiedrevet selskap med hovedkvarter i Genève. Bildt mottar årlig 180.000 kroner i honorar for styrevervet. Selskapets engasjement i borgerkrigsherjede Sudan er svært omstridt.

Medskyldige FNs spesialutsending til Sudan har tidligere anklaget de utenlandske oljeselskapene for å være medskyldige i regimets overgrep mot lokalbefolkningen i Sudan. De svenske hjelpeorganisasjonene har heller ikke vært nådige.

— Regjeringen i Sudan sier selv at mye av pengene som går til krigen kommer fra oljen. Jeg syns Carl Bildts oppførsel er helt bånn, Lundin Oil deltar indirekte i et pågående folkemord, har Leif Zetterlund i hjelpeorganisasjonen International Aid Sweden uttalt til Aftonbladet.

(NTB)