– Det amerikanske folket har talt og de vil ha en ny retning. Vi har en unik mulighet vi er nødt til å gripe, sa Obama foran nesten 20.000 tilhengere i Houston, Texas tirsdag kveld.

Senatoren fra Illinois vant overlegent over Clinton i både Wisconsin og på Hawaii, og forsterket favorittposisjonen han har overtatt fra Clinton i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

Det er nå et voldsomt press på Clinton foran nominasjonsvalgene i Texas og Ohio. Det er avgjørende for henne å vinne der for å være med i kampen om nominasjonen, innrømmer hennes støttespillere.

Følg racet — stat for stat

10 – 0

Dersom ikke Clinton vinner i Texas og Ohio 4. mars, vil mange be henne om å kaste inn håndkleet. Ingen ønsker at kampen skal vare helt til landsmøtet i slutten av august.

Barack Obama har nå vunnet ti delstater på rad siden supertirsdag 5. februar, og han stjeler velgere fra alle Hillarys kjernegrupper. I Wisconsin vant Obama i alle aldersgrupper unntatt 60 pluss. Han fikk like stor støtte som Clinton hos velgere uten høyere utdanning. Han vant blant menn, og fikk nesten like mange kvinnestemmer. Ni av ti svarte stemte på Obama, som også fikk størst oppslutning blant velgere som mener økonomien er den viktigste saken.

Avdramatiserer

Obama og Clinton lå helt jevnt på målingene foran Wisconsin-valget. Likevel vant Obama med 58 mot 41 prosent. På meningsmålingene i Texas ligger de to nå side om side.

Clintons talsmann Howard Wolfson sier Obamas seier i Wisconsin var forventet.

– De forutså for to uker siden at de kom til å vinne. Det gjorde de. Nå er det Ohio og Texas som gjelder, sier han.

Senatoren fra New York har den siste tiden forsøkt flere taktikker for å stanse Obamas kraftige fremgang, men ingen av dem har lyktes til nå.

Avgjørende debatt

Økonomien betegnes som den viktigste saken blant et flertall av velgerne. Clinton forsøker overbevise dem om at hun er kandidaten som kan få den på beina igjen.

Torsdag møtes Obama og Clinton til nok en direktesendt TV-debatt. Debatten kan blir avgjørende for Clintons febrilske forsøk på å bremse Obamas fremgang. Under forrige debatt var det en svært gemyttlig tone mellom de to. Men den siste tiden har tonen hardnet til. Clinton har den siste uka blant annet beskyldt Obama for plagiering av taler.

Etter nederlaget tirsdag gikk hun på talerstolen og sa at det skal mer enn fine ord til for å lede landet. Men Obama sparket tilbake og stjal oppmerksomheten ved å starte seierstalen før Clinton var ferdig.

McCain

På republikansk side vant John McCain en overbevisende seier både i Wisconsin og i delstaten Washington i går. Ingen kan ta fra ham seieren, men både Micke Huckabee og Ron Paul er fortsatt med i kampen. Ved å la være å trekke seg synliggjør Huckabee at en stor del av den mest konservative delen av partiet er misfornøyd med McCain.

John McCain regner nå Obama som sin største trussel, og i seierstalen tirsdag gikk han til angrep på senatoren fra Illinois.

– Ønsker vi å ta sjansen på et forvirret lederskap fra uerfaren kandidat? sa McCain, som også gjorde narr av Obamas budskap om forandring.

KEVIN LAMARQUE