Thomas Heine og NTB

Med det intensiverte Bush den diplomatiske offensiven for en fredsløsning i Midtøsten. Uttalelsen kom under et møte med en rekke fremtredende arabiske ledere i den egyptiske badebyen Sharm el-Sheikh ved Rødehavet. Bush krevde at Israel «gjør noe med» de jødiske bosettingene i de okkuperte områdene, og at palestinerne ikke lar «noen få terrorister» forpurre det store flertallets drømmer og håp om fred.

Arabisk støtte

— Verden trenger en fri, fredelig palestinsk stat. Min regjering vil samarbeide med alle berørte parter for å få til en slik løsning, fremholdt den amerikanske presidenten.

— Vi ønsker veikartet velkommen. Og vi setter spesielt stor pris på at Bush har forpliktet seg til å sette planen ut i livet, svarte Egypts president Hosni Mubarak. De arabiske lederne på møtet ga Bush forsikringer om at man vil søke alle muligheter for å kutte støtte til terrorgrupper, og at man tar uforbeholdent avstand fra terror, uansett motiver.

I Sharm el-Sheik møtte Bush også for første gang palestinernes nye statsminister Mahmoud Abbas ansikt til ansikt. – De, min herre, har påtatt Dem et stort ansvar, og jeg ønsker å samarbeide med Dem slik jeg gjør det med de andre her, sa den amerikanske presidenten med blikket festet i den palestinske regjeringssjefens øyne.

Bush overrasket for øvrig enkelte diplomater med å plassere mye av det direkte ansvaret på Israel. – Israel må løse bosettingsspørsmålet og sørge for at palestinerne får et sammenhengende område de kan kalle sitt hjem, sa han.

— Vi streber etter en sann fred, ikke bare en pause mellom intifada'er, sa Bush med henvisning til det arabiske ordet for de palestinske oppstandene, hvorav nummer to nå har vart i 32 måneder.

Møter Abbas og Sharon

Møtet i Sharm el-Sheikh, med Egypts president Hosni Mubarak som vert og deltakelse av ledere fra Saudi-Arabia, Jordan og Bahrain samt den palestinske statsministeren Mahmoud Abbas, var opptakt til dagens møte på en annen bredd av Rødehavet, i den jordanske byen Aqaba. Der skal Bush møte Abbas og Israels statsminister Ariel Sharon, først hver for seg og deretter alle tre sammen.

Bush understreket at USA og han selv personlig vil være dypt engasjert i å hjelpe partene med å finne «de riktige løsningene» basert på det veikartet for fred som er utarbeidet av EU, FN og Russland sammen med USA. Han pekte på at den nye palestinske regjeringen har et stort ansvar for å stoppe terroren, men la også press på Israel for å rømme i hvert fall en del av de ifølge internasjonal rett ulovlige bosettingene på Vestbredden og i Gaza.

— Israel må gjøre noe med bosettingene. Israel må sørge for at det er et sammenhengende territorium som palestinerne kan kalle sitt hjem, sa George Bush. Uttrykket «sammenhengende territorium» er nytt, tidligere har det vært snakk om «korridorer» mellom palestinske områder.

- Smertefulle innrømmelser

Ifølge kjøreplanen skal Israel i første fase rømme de bosettingene eller «forposter» som er etablert etter mars 2001 – de fleste av dem i strid også med israelsk lovgivning.

Ifølge israelske medier vil Sharon i forbindelse med Aqaba-toppmøtet erklære at noen slike forposter på Vestbredden vil bli revet, men det er uklart hvor konkret han vil være om antall og tidsplan.

Som ledd i en senere politisk avtale med palestinerne er Sharon innstilt på å fjerne 17 bosettinger på Vestbredden, hevder parlamentsformann Reuven Rivlin, Likud, som i hvert fall tidligere ble regnet som å stå Sharon svært nær.

— Når Sharon snakker om smertefulle innrømmelser, er det en henvisning til en konkret plan som han allerede har drøftet med noen av bosetterne. Sharon har akseptert det faktum at et antall bosettinger må evakueres hvis vi vil leve innenfor grenser som palestinerne ikke behøver å passere, sa Rivlin mandag ifølge den israelske avisen Ha'aretz.

Hus sprengt

Samtidig som Bush fyrte av ordsalver mot Sharon i Sharm el-Sheikh, brukte israelske soldater dynamitt for å sprenge huset til en fengslet palestinsk aktivist. Huset til Islamsk jihad-medlemmet Zahar Ghanem, som ble arrestert for over et år siden, ble sprengt «til skrekk og advarsel for terroristene og deres medsammensvorne» ifølge den israelske hæren.

Samtidig ble syv steinkastende ungdommer skutt og såret i sammenstøt med israelske soldater i Nablus, sier palestinske sikkerhetskilder. Tirsdag morgen gikk israelske styrker til angrep på flyktningleiren Balata utenfor Nablus. Soldatene innførte portforbud og gjennomsøkte husene i leiren, forteller øyenvitner.

(Jyllands-Posten/Bergens Tidende)

ENEDELIG JUBELDAG: En palestinsk fange mottas av jublende barn i Deheishe-flyktningleiren i Betleham etter at han ble satt fri fra israelsk fengsel.
FOTO: REUTERS/SCANPIX