— De som bærer den største byrden, begynner naturlig nok å spørre om den ikke kan fordeles på flere. Det er dette jeg vil bruke tid på under møtet, sier NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Forsvarsministrene fra NATOs 28 medlemsland møtes i Brussel onsdag til et todagersmøte.

— Jeg tror det vil være et stort fokus på byrdefordeling. USA tar nå opptil 75 prosent av utgiftene, så det er stor sannsynlighet for at dette blir viet stor oppmerksomhet fra amerikanernes side, sier forsvarsminister Grete Faremo (Ap) til NTB på NATOs hovedkvarter i Brussel onsdag morgen.

Ingen norske løfter

Kun åtte av forsvarsalliansens medlemmer, i tillegg til De forente arabiske emirater, har deltatt i bombingen av mål i Libya.

Men Faremo regner ikke med at generalsekretær Fogh Rasmussen vil be Norge direkte om å forlenge sitt bidrag utover 24. juni.

Hun gjentar at regjeringen kommer til å ta tiden den trenger for å avgjøre hva som skjer videre med det norske Libya-bidraget.

Bakkestyrker

NATO har nå tatt i bruk kamphelikoptre i Libya for å kunne ta ut mål jagerflyene ikke klarer å treffe. Det antas at bakkestyrker blir del av Libya-diskusjonen på forsvarsministermøtet.

— Jeg vil anta at dette også blir berørt i diskusjonen. Det er jo ikke aktuelt under noen omstendigheter fra vår side, men FN-resolusjonen er ikke til hinder for det, sier Faremo til NTB.

God byrdefordeling

Hun vil ikke kommentere om hun er imot at andre land sender soldater til Libya. Men forsvarsministeren er enig med Fogh Rasmussen i at flere land bør bidra til militæraksjonen.

— Jeg har vært opptatt av at NATO er best tjent med en profil med god byrdefordeling, sier Faremo.

Onsdag morgen ble det klart at Sverige, som ikke er NATO-medlem, forlenger sin innsats i Libya etter et forlik mellom regjeringen, Socialdemokraterna og Miljøpartiet, ifølge nyhetsbyrået TT.

Nye bombeangrep

Samtidig med at forsvarsministrene samles i Brussel, fortsetter bombeangrepene i Libya. Kraftige eksplosjoner rystet natt til onsdag området rundt hovedkvarteret til Libyas leder Muammar Gaddafi i Tripoli. Tirsdag gjennomførte NATO sitt kraftigste bombardement mot byen hittil. Ifølge den libyske regjeringens pressetalsmann Moussa Ibrahim, ble 31 personer drept i de rundt 60 angrepene.

Gaddafis hovedkvarter Bab al-Azizia var ett av hovedmålene for angrepene.

Gir seg ikke

Libyas leder Muammar Gaddafi viser ingen tegn til å gi seg.

— Vi har bare ett valg: Vi vil bli i vårt land, døde eller levende, sa Gaddafi i en tale som tirsdag kveld ble kringkastet direkte på Libyas statlige fjernsyn.

Gaddafi sier også at han snart er klar til å sende ut mellom 250.000 og 500.000 væpnede libyere for å «rense landet for væpnede gjenger».

Tusenvis av libyere har flyktet fra hovedstaden Tripoli etter hvert som NATOs bombeangrep er blitt trappet opp. (©NTB)