Da Obama-familien for kort tid siden lan-det i Moskva med Air Force One, valgte et enkelt, men viktig medlem av familien å snike seg ned baktrappen sammen med embetsmenn og journalister, mens Barack, Michelle, Sasha og Malia vinket til mottakelseskomiteen.

Bestemor Marian Robinson foretrakk som så mange ganger før å holde seg utenfor offentlighetens lys. Men den 71-årige kvinnens beskjedne fremtreden kan ikke skjule at hun har fått en viktig rolle i Det hvite hus og er blitt et av presidentens faste hol-depunkter i en kaotisk tilværelse.

Allerede under den årelange valgkampen trakk Barack og Michelle store veksler på fru Robinson. I lange perioder ble døtrene og deres oppdragelse overlatt til henne, selv om far anstrengte seg for å oppfylle løftet om å ha kontakt via telefon hver eneste dag.

Vanskelig å overtale

Barnepasset foregikk i den elskede bungalowen i hjembyen Chicago, og den gikk ikke ut over forbindelsen med gamle venner eller deltakelsen i yogaklassen. Etter valgseieren gjorde fru Robinson det da også klart at hun ikke aktet å få Pennsylvania Avenue 1600, Washington DC som ny adresse.

Michelle Obama måtte kalle sin bror, basketballtreneren Craig Robinson, til unnsetning, da hennes beskrivelse av en spennende ny tilværelse i hovedstaden ikke gjorde det minste inntrykk på moren.

Den tidligere banksekretæren, som mistet sin mann i 1991, hadde ifølge sønnen ikke noe ønske om å søke rampelyset og leve i eksklusive omgivelser. Hun ville mye heller bli i Chicago, hvor hun alltid hadde bodd.

Til slutt ga fru Robinson etter for det økende presset. Hun godtok å flytte med familien i det minste en stund. Dermed ble det første gang siden president Harry S. Truman at Det hvite hus fikk en bestemor som fast beboer.

Gode foreldre

Flyttingen har tydeligvis vært vellykket. Barack Obama legger ikke skjul på at privatlivet fungerer lettere og bedre når svigermor påtar seg mange oppgaver med døtrene.

Selv har fru Robinson i et enkelt intervju forklart at hun virkelig nyter sitt nye liv som USAs førstebestemor. Hun har også forklart hvorfor:

«Fordi mine barn er gode foreldre. Det gjør det mye lettere å være bestemor når dine barn er gode foreldre.»

Interesse for dans

I motsetning til for presidentparet sender ikke Det hvite hus meldinger om hvor fru Robinson beveger seg i Washington. Hun kan gå rundt i byen uten å bli gjenkjent. De fleste dagene er det henne og ikke Barack eller Michelle, som kjører Sasha og Malia til skolen.

Kjører betyr selvsagt at hun er med i de pansrede limousinene som følges av Secret Service-agenter på veien til Sidwell Friends skolen i hovedstadens utkant. Samme skole hadde Chelsea Clinton som elev.

Marian Robinson er blitt en hyppig gjest i Kennedy-senteret, der særlig dans synes å ha hennes interesse. Flere kunstnere har etter å ha møtt henne i presidentlosjen fortalt om en sjarmerende kvinne som er åpen og naturlig.

Michelle Obama har på spøk forklart at hennes mor har vært mer i teateret enn hun har. Hennes program er så aktivt at presidentparet ofte må planlegge rundt det. En enkelt gang måtte de leie barnevakt fordi fru Robinson hadde annet fore.

Noe ganske normalt

Mormors rolle rekker langt ut over barnevakt. Det er hun som daglig hjelper jentene med leksene og kanskje enda viktigere, hun som holder beina deres på bakken hvis deres nye tilværelse truer med å bli for gloriøs.

Michelle Obama har forklart at hennes mor bringer noe veldig viktig til Det hvite hus. En følelse av noe ganske normalt i en alt annet enn normal situasjon.

På konserter eller andre arrangementer sit-ter Marian Robinson som regel ved siden av de to barnebarna og hun var også med på lunsjen som datteren holdt for hustruer til medlemmer av Kongressen.

Der fortalte USAs førstedame at hun som andre amerikanske mødre bruker mye tid på å frakte barna rundt til overnattingsbesøk og fotballkamper. Hun innrømmet imidlertid at hennes mor i dag løser flere av disse viktige oppgavene enn hun selv gjør.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

PASSER PÅ: Michelle Obama (i hvitt), med moren Marian Robinson (rødt) og datteren Malia i Colosseum i Roma for to uker siden.
Reuters