HARALD MAALAND

I går skjedde det igjen: Palestinske aktivister, etter alt å dømme fra den ytterliggående bevegelsen Hamas, sendte rakettgranater fra Gaza mot israelske mål, og israelerne svarte med et motangrep som drepte åtte palestinere og såret flere. Noen av de drepte skal ha vært aktivister, andre tenåringer, og noen av de sårede barn.

Abbas fordømte det israelske angrepet og kalte Israel den «sionistiske fienden» — ord han sjelden har brukt før. Samtidig gjentok han advarselen mot å sende raketter og granater mot israelske mål som uansvarlige handlinger som bare gir Israel påskudd til å straffe palestinerne enda hardere. Hamas retter på sin side sterk kritikk mot Abbas og forsikrer at de kommer til å fortsette sine angrep mot israelske mål.

Noen mener disse advarslene mot Hamas kan slå tilbake på Abbas i valget så lenge Israel ikke gir merkbare innrømmelser til palestinerne, men det er åpenbart også mange som er enig med den moderate presidentkandidaten.

Begeistring

Samtidig klarer Mahmoud Abbas, av palestinerne helst kalt Abu Mazen, å begeistre sine tilhengere på valgmøter. I går ettermiddag - fem dager før presidentvalget kommende søndag - opptrådte han for mange hundre tilhørere i en fullstappet, svær konferansesal i Ramallah på Vestbredden.

Stemningen er upåklagelig allerede en halvtime før presidentkandidaten kommer, og heftigere blir den etter hvert. Det er mange unge i salen, en god del av dem med pannebånd fra Al Aqsa-brigadene, Fatahs egne militante. Mahmoud Abbas er kandidat for Fatah, Yasser Arafats organisasjon, som ingen andre i PLO kan gjøre rangen stridig.

Prester

Blant benkeradene vaies det med plakater og palestinske flagg, og jubelen stiger i taket for ankommende gjester - blant andre både kristen og islamsk geistlighet. I den store palestinske koalisjonen gjelder det å ha alle med seg - fra prester til granatkastere.

Oppvarmingstalere hisser opp stemningen, maner frem Arafat og hans slagord og knytter dem til den nye lederen. Så kommer Abu Mazen selv og bestiger podiet. Med et innledende «Bismillah» - «I Guds navn» prøver han forgjeves å dempe mengden, og fortsetter: «Dere er Guds soldater og Gud skal gi dere seier!» Vill jubel fra ungdommene med pannebånd.

Abu Mazen snakker om martyrene i Gaza i dag, om unge menn som skal fortsette kampen, om et samlet Fatah som ikke skal splittes. «Vi er med deg!» svarer mengden.

Ingen dumheter

Han snakker om en uavhengig palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad, om de palestinske fangene i israelske fengsler og om de ettersøkte som jages av israelerne, om alle som kjemper palestinernes sak. Men han sender også ut en modererende advarsel: «Vi skal forsvare oss, men ikke begå uansvarligheter» - det vil si la være å sende raketter mot israelske mål, som israelerne så kan besvare med den styrken de har så rikelig av.

Så runder Abbas av med noen ord om reformer, antikorrupsjon og kvinnerettigheter. Mengden rusler fornøyd ut i januarkvelden. Selv setter vi oss i bilen tilbake til Jerusalem, som vi når etter tre kvarters venting ved en israelsk kontrollpost. En bagatell i den palestinske hverdagen.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende