Personkulten rundt Nijazov nådde nye høyder torsdag, da den sjette jubileumskongressen for verdens turkmenere ga presidenten i den tidligere Sovjet-republikken tilleggstittelen "den store".

Begrunnelsen var "de store tjenester folkets sønn, helt og leder har gjort det turkmenske folk". Samtidig har pressetalsmann Kakamurat Ballijev lansert en kampanje for å få utnevnt ham til profet.

— Han er blitt sendt ned til folket i det tredje årtusen. Jeg er ikke i tvil om hans guddommelige evner og begavelse, konstaterte pressetalsmann Ballijev mandag.

I likhet med andre profeter har også Nijazov velsignet verden med et skrift som er "en ledestjerne og et skinnende lys som vil lyse opp verden fra Sentral-Asia", ifølge Ballijev.

Verket heter "Ruchname" og inneholder moralske retningslinjer og en gjennomgang av turkmensk historie, poesi og filosofi. I den lokale pressen er boken blitt sammenlignet med Bibelen og Koranen.

— Den gir svar på alle livets spørsmål, sier Murad Karjev, som er viseformann i den nasjonale religionsrådet.

Saparmurad Nijazov, eller Turkmenbasij - alle turkmeneres far - har nådd langt siden han var arbeidsformann på Leninfabrikken i Bezmen på 1960-tallet. Han ble ansatt i heltidsjobb i kommunistpartiet i 1970, ble førstesekretær i Turkmenistan i 1985 og president i 1990.

Landets fire millioner innbyggere bor nå i Nijazov-gater, arbeider i Nijazov-fabrikker og har utallige Nijazov-monumenter å feste blikket på i det daglige liv.(NTB)