Av Flemming Rose

«Misja, Misja,» ropte demonstrantene utenfor Georgias parlament i går kveld, de samme ordene som på slutten av 1980-tallet møtte Sovjetunionens siste leder Mikhail Gorbatsjov da han på sine reiser til Vesten ble hyllet av begeistrede borgere sammen med daværende utenriksminister Eduard Sjevardnadse.

75-årige Sjevardnadse, som tilskrives en viktig rolle i Den kalde krigens sluttspill, en fredelig avvikling på de sosialistiske regimene i Sentral— og Øst-Europa og tilbaketrekningen av sovjetiske tropper fra den gamle østblokken, måtte i går ta til takke med skurkerollen i Georgias politiske teater, mens «Misja», den unge opposisjonslederen Mikhail Saakasjvili, ble hyllet av demonstrantene som den georgiske revolusjonens helt.

En sann demokrat ...

For 12 år siden rystet Sjevardnadse hele verden da han i protest trakk seg som Sovjetunionens utenriksminister og advarte om diktaturets komme i en illevarslende tale som ikke tidligere var hørt fra et medlem av politbyrået i Sovjetunionen. Talen og måten Sjevardnadse gikk av på, minnet om et reelt parlamentarisk spill og sikret ham mange tilhengere i vestlige demokratier.

Men i går ble den politiske overleveren drevet ned fra talerstolen i Georgias parlament som en skurk, en autoritær leder anklaget for valgsvindel av samme som hyllet ham som demokrat og statsmann for 12 år siden.

Sjevardnadse stemplet opposisjonens storm på parlamentet, som skjedde under den georgiske presidentens tale ved den lovgivende forsamlingens åpning, som et statskupp, og han erklærte den lille transkaukasiske republikken med 4,5 millioner innbyggere i unntakstilstand.

«Dette er et parlament. Vi er ikke på gaten. La hele Georgia se hva som skjer,» rakk en rystet Sjevardnadse å si før han ble reddet av sikkerhetsfolk ut gjennom en sidedør.

Fullt kaos

Deretter fulgte kaotiske scener med slagsmål mellom Sjevardnadses støtter og opposisjonen, som hadde skaffet seg adgang til bygningen, folk med mikrofoner som holdt politiske kamptaler. Sjevardnadse truet med å sette inn militæret mot demonstrantene.

«Dette er et forsøk på å styrte presidenten. Jeg kan ikke gjøre det på andre måter nå. Jeg erklærer unntakstilstand. Dette er en særordre, og forsvars- og innenriksdepartementet vil bli involvert, og vi vil gjenopprette orden,» sa Sjevardnadse ifølge nyhetsbyråene.

Tidligere på dagen hadde opposisjonsleder Mikhail Saakasjvili lagt veien innom Sjevardnadses kontor og oppfordret ham til å gå av. Saakasjvili, jurist utdannet i USA og tidligere minister i Sjevardnadses regjering, bebudet en fløyelsrevolusjon uten den blodsutgytelse som i 1991 førte til borgerkrig og daværende president Sviad Gamsakhurdias flukt fra Georgia. Gamsakhurdias avgang banet vei for Sjevardnadses tilbakekomst til Georgia. I januar 1992 ble han mottatt som en frelser av begeistrede menneskemengder i Tbilisi.

Vil ikke gå av

Sjevardnadse har nektet å etterkomme opposisjonens krav om å tre tilbake, og har tvert imot hisset dem ytterligere opp ved å si at han ikke vil gi etter for små barns politiske juleleker. For å gjøre vondt verre har han hånlig erklært at de fleste av dem kunne vært hans barnebarn, og at han ikke har i sinne å bøye seg for bortskjemt ungdom.

I de første timene etter opposisjonens storm på parlamentet i går ettermiddag var det ikke tegn til at politiet grep til vold. Spørsmålet er om Sjevardnadse kan få spesielt lojale elitestyrker til å gå i kamp for ham, og om det finnes tropper som er rede til å støtte opposisjonen. I så fall kan den såkalte «fløyelsrevolusjonen» risikere å bli voldelig. På sidelinjen står supermakten USA og den regionale stormakten Russland med Tyrkia som engasjert observatør og nabo.

<b>UTSLÅTT:</b> President Eduard Sjevardnadse fotografert i parlamentsbygningen rett etter han var fjernet fra talerstolen.<br/>FOTO: GIORGI KRAVEISHVILI
<b>FEIRER REVOLUSJONEN:</b> Tilhengere av opposisjonen i Georgia feirer "seieren" utenfor par4lamentsbygningen ved å veive med sine flagg. <br/>FOTO: GLEB GARANICH