STEINAR BRANDSLET

EU gikk sist uke blant annet inn for at minst 20 prosent av energiforbruket skal komme fra fornybare kilder. Der var Vanhanen sterkt med i diskusjonen.

— Jeg er fornøyd med utfallet, sier Vanhanen til Bergens Tidende. - Det handlet ikke bare om prinsipper heller. Det var praktiske løsninger.

Hans parti, Centern, var i sin tid kanskje den ivrigste motstanderen av atomkraft i Finland. Nå er den en av årsakene til at regnskapet for drivhusgasser ser bedre ut i Finland.

Sterkt beslutning

Vanhanen virker stolt av EUs nye krav.

— Det var en sterk beslutning og viser at vi mener alvor. Dette sender signaler til land som USA, Kina og India. EU viser veien for de andre. Jeg er langt mer optimistisk nå enn for ti år siden.

— Men tror dere virkelig at dere kan påvirke Kina og India?

— Ja, det tror jeg. I Kinas femårsplan gis forurensningen topp prioritet, så ja, jeg er ganske optimistisk.

Finland oppfyller allerede EUs krav til fornybar energi, takket være stort forbruk av fornybar biomasse, men vil kutte energibruken til trafikk og oppvarming.

Atomkraft

Vanhanen sier til Hufvudstadsbladet at EUs beslutning ikke får noen betydning for om Finland bygger en sjette reaktor eller ikke. Men atomkraft skal ikke være en permanent løsning for å holde drivhusgassutslippene nede.

Regjeringspartner Eero Heinäluoma fra Det sosialdemokratiske partiet sier til samme avis at atomkraft ikke slipper ut noen drivhusgasser, og derfor kan bidra til å minske den globale oppvarmingen. Men heller ikke han er innstilt på at atomkraft er fremtiden.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende