ESPEN TJERSLAND,NTB

I sin avskjedssøknad skriver Powell at tiden er inne for ham å trekke seg tilbake til et mer privat liv.

Powell blir imidlertid sittende inntil president George W. Bush har funnet hans etterfølger som sjef for utenriksdepartementet.

President George W. Bush har akseptert avskjedssøknaden fra Powell og tre andre ministere, opplyste en talsmann for Det hvite hus i ettermiddag.

De tre andre er landbruksminister Ann Veneman, undervisningsminister Rod Paige og energiminister Spence Abraham.

Bush orientert fredag

Bush ble orientert om Powells planer om å gå av allerede fredag, meldte amerikanske medier mandag ettermiddag norsk tid.

Blant de mulige etterfølgerne er USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice og FN-ambassadør John Danforth, skrev nyhetsbyrået DPA. Powell ble regnet som moderat medlem av Bush-regjeringen, og kom ofte i klammeri med «hauker» som visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Få dager etter at Bush ble gjenvalgt 2. november, gjorde justisminister John Ashcroft og handelsminister Donald Evans det klart at de ville ut av regjeringen.

Colin Powell ville den gang ikke si noe om sin politiske fremtid, men det har gått rykter om at han også ville gå av, og i dag ble altså ryktene bekreftet.

Blair hyller Powell

Storbritannias statsminister Tony Blair hyllet mandag den avtroppende amerikanske utenriksministeren Colin Powell.

Blair sa i en kunngjøring at Powell er en enestående mann som har vært en god venn for Storbritannia over lang tid.

Den britiske utenriksministeren Jack Straw beskrev Powell som en stor soldat og en stor statsmann, men la til at han var trygg på at han ville få et nært forhold til Powells etterfølger.

FOTO: REUTERS