En embetsmann i Washington sa at Powell kan komme til å vende tilbake til Midtøsten allerede om to eller tre uker. Tidspunktet avhenger om de amerikanske diplomatene som er igjen i Israel og de okkuperte områdene oppnår fremskritt.

Trass i at Israel ikke har etterkommet hans krav om tilbaketrekning og våpenhvile lar vente på seg, sa president George Bush at han var svært tilfreds med resultatene av Powells besøk.

— Jeg vil takke Powell for det arbeidet han har nedlagt for å skape fred i Midtøsten. Det har vært en vanskelig oppgave, men han har gjort fremgang, sa Bush, uten å si hvilke fremskritt han tenkte på.

Fikk ikke audiens

På veien vekk fra Israel mellomlandet Powell i Kairo uten å få audiens hos Egypts president Hosni Mubarak. Powell forklarte at Mubarak var «indisponert» og at han selv ikke la for mye i det avlyste møtet. I stedet oppsummerte han sine inntrykk sammen med Egypts utenriksminister Ahmed Maher.

Rett etter at Powell hadde reist videre, offentliggjorde det statlige nyhetsbyrået MENA et intervju med Mubarak. Der avviser han den israelske idéen om en internasjonal fredskonferanse.

— Det er ulogisk å holde en internasjonal konferanse uten våpenhvile eller israelsk tilbaketrekking fra palestinske byer, sa den egyptiske presidenten.

Skuffet

Utenriksminister Jan Petersen (H) uttrykker stor skuffelse over at besøket til USAs utenriksminister Colin Powell i Midtøsten ikke førte til mer fremgang i arbeidet med å oppnå en våpenhvileavtale. -Når han reiser uten noen løsning, må jeg bare tilstå at jeg hadde håpet han hadde kommet lenger, sa Petersen onsdag kveld.

Han mente likevel det er positivt at viseutenriksminister William Burns blir igjen for å fortsette arbeidet med en våpenhvile, og at CIA-sjef George Tenet kommer tilbake til regionen for å bistå i dette arbeidet.

(NTB)

FORSIKTIG SMIL: Colin Powell har vendt nesen hjem mot Washington. Uten synlige resultater.
FOTO: REUTERS