IRINA LEE

Det avslører journalist Bob Woodward i sin nyeste bok, «Plan of Attack», som slippes på det amerikanske markedet i dag.

I november 2001 skal president Bush i all hemmelighet ha bedt sine nærmeste rådgivere skissere opp mulige strategier for et angrep mot Irak, hele 16 måneder før USA startet bombingen av Bagdad.

Rice holdt utenfor

Planleggingen skal ha vært så hemmelig at ikke engang Bush' sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice ble holdt fullstendig informert om hva Bush diskuterte med general Tommy R. Franks, visepresident Dick Cheney og forsvarsminister Donald H. Rumsfeld bak lukkete dører.

«Jeg visste at det ville skape stor internasjonal usikkerhet hvis folk fikk vite at vi utviklet en angrepsplan mot Irak. Det ville virke som om jeg ivret for å gå til krig, og deg gjorde jeg ikke», forteller presidenten i et intervju med forfatteren, den anerkjente Washington Post-journalisten Bob Woodward.

Boken avslører også at general Tommy R. Franks, som var USAs øverstkommanderende i Afghanistan, var svært kritisk til å starte planleggingen av et angrep mot Irak mens amerikanske styrker ennå ikke hadde fått kontroll over situasjonen i Afghanistan.

Franks og Powell kritiske

I tillegg til general Franks, var utenriksminister Colin Powell blant de fremste kritikerne til Bush' krigsplaner mot Irak. I et møte med presidenten i januar 2003, to måneder før angrepene startet, skal Powell ha uttalt at Bush måtte være forberedt på en rekke negative konsekvenser dersom USA gikk til angrep.

Woodward skriver at Bush i løpet av det 12 minutter lange møtet helt bevisst ikke spurte Powell til råds, men kun informerte utenriksministeren om at avgjørelsen om å gå til angrep allerede var tatt. Avslutningsvis skal presidenten ha spurt om Powell støttet avgjørelsen. «Jeg vil at du skal stå bak meg i denne beslutningen», sa Bush til Powell.

«Jeg skal gjøre mitt beste. Yes sir, jeg kommer til å støtte deg. Jeg er med deg, Mr. President», skal Powell ha svart.

Da Powell talte i FNs Sikkerhetsråd 14. februar 2003, holdt han fortsatt muligheten for en fredelig løsning åpen. Og så sent som 6. mars 2003 sa Bush under en tv-overført nyhetskonferanse at han ennå ikke hadde tatt avgjørelsen om hvorvidt USA kom til å gå til angrep mot Irak.

Brøt tidsfristen

Woodwards nye bok avslører også at det var stor uenighet i Bush' innerste krets om hvorvidt USA skulle startet bombingen av Bagdad 19. mars 2003, før 48-timersfristen for Saddam Hussein til å forlate landet hadde utløpt.

Den amerikanske etterretningstjenesten CIA informerte om at Saddams sønner og andre familiemedlemmer oppholdet seg i et av presidentpalassene i Bagdad. Ifølge CIAs kilder skulle også Saddam Hussein være på vei til bygningen, og Bush innkalte umiddelbart sine nærmeste rådgivere til det ovale kontor i Det hvite hus.

General Tommy R. Franks rådet Bush til å vente med å starte luftangrepet inntil tidsfristen hadde utløpt. Forsvarsminister Rumsfeld og sikkerhetsrådgiver Rice mente derimot at Bush burde benytte anledningen til å bombe Bagdad umiddelbart.

Bush ba alle bortsett fra visepresident Dick Cheney om å forlate kontoret før han tok en endelig avgjørelse. «Jeg synes vi bør gå for det», skal Cheney ha sagt til presidenten da de var blitt alene. Dermed traff Bush sin endelige beslutning om å starte bombingen.

Avslørte Watergate

61-år gamle Bob Woodward har i flere tiår vært ansett som en av USAs aller fremste gravende journalister. Det var Woodward, som sammen med tidligere Washington Post-kollega Carl Bernstein, avdekket Watergate-skandalen i Washington. Avsløringene førte til at Richard M. Nixon til slutt trakk seg som president i 1974.

«Plan of Attack» er Bob Woodwards andre bok om George W. Bush' presidentskap. Den første boken, «Bush at War», ble gitt ut i november 2002 og skildrer opptakten til krigen i Afghanistan.

Woodwards «flue på veggen»-skildringer fra lukkete møter i Det hvite hus har fått kritikere til å undres over hvem som kan være Woodwards kilder på innsiden. Selv skriver forfatteren i forordet at boken er basert på skriftlige kilder i tillegg til informasjon fra over 75 nøkkelpersoner.

De siste avsløringene fra Det hvite hus kommer bare uker etter at Bush' tidligere rådgiver, Richard Clarke, kom med flengende kritikk av Bush-administrasjonen i sin nye bok, «Against All Enemies».

Parallelt med stadig nye avsløringer, fortsetter Bush å synke på meningsmålingene. En fersk kvartalsundersøkelse fra Gallup, som ble offentliggjort i forrige uke, viser at kun 50,9 prosent av amerikanerne mener Bush gjør en god jobb.