— Bilbomber tjener bare til å frustrere fredsprosessen og forårsake død og skade til uskyldige mennesker, sa Powell fra Kampala i Uganda, hvor han er på besøk.

Ultimatum USAs utenriksminister stiller i virkeligheten et ultimatum til palestinerne når han legger til at tillitbyggende tiltak, som å stoppe utbyggingen av de israelske bosettingene, ikke kan iverksettes før volden er redusert fra begge parter i konflikten.

Tidligere søndag krevde USAs nye utsending til Midtøsten, William Burns, at palestinernes leder Yasser Arafat nå må handle. Burns skal forsøke å få til en varig slutt på voldsbølgen i Midtøsten, som brøt ut i september i fjor. Over 450 palestinere og 87 israelere har til nå mistet livet i oppstanden som palestinerne kaller intifada.

— USA fordømmer på det sterkeste de terrorangrepene som har funnet sted, og i mine samtaler med formann Arafat har jeg innstendig bedt ham om å gjøre alt han kan for å stoppe slike angrep, sa Burns søndag. Han møtte palestinernes leder Yasser Arafat i Ramallah på Vestbredden, før han hadde samtaler med Israels statsminister Ariel Sharon senere på dagen.

Verken israelske eller palestinske tjenestemenn forventet noe gjennombrudd i samtalene under Burns besøk i området.

Bilbombe De militante palestinerne har stukket kjepper i hjulene for den amerikanske fredsutsendingens forsøk på å få en slutt på åtte måneders sammenhengene vold.

I en telefaks til det internasjonale nyhetsbyrået Reuters kontor i Libanons hovedstad Beirut har den militante palestinske gruppen "Hellig krig" påtatt seg ansvaret for den ene eksplosjonen, mens den palestinske organisasjonen PFLP har sagt de står bak den andre bomben.

Bilbombene eksploderte med ni timers mellomrom og bare 200 meter fra hverandre. Den siste var fylt med bombekastere som ble slengt over hustakene i området, og landet i en park noen hundre meter unna.

Den første eksploderte bare minutter over midnatt i den travle Jaffa-gaten, et område med mange utesteder og mye natteliv, like ved den sentrale politistasjonen Jerusalem. Den andre gikk av i morgentimene, også i nærheten av politistasjonen.

— Gatene var tomme, klokka bare var ni om morgenen, fortalte polititalsmann Shmuel Ben-Ruby, etter den andre eksplosjonen.

Til sammen ble ni personer lettere skadd.NTB

FORÅRSAKER DØD: - Bilbomber tjener bare til å frustrere fredsprosessen og forårsake død og skade til uskyldige mennesker, sa USAs utenriksminister Colin Powell fra Kampala i Uganda, hvor han er på besøk. Arkivfoto