USAs utenriksminister beskylder Irak for "alvorlig brudd" på FN-resolusjon 1441, og sier FN står i fare for å bli irrelevant.

Irakerne har gjort sitt ytterste for å hindre FNs våpeninspektører i å finne ulovlige våpen, og står dessuten i ledtog med terrorister i organisasjonen Al Qaida, ifølge Powell.

Også Mulla Krekars gruppe Ansar al-Islam har tilknytning til Al-Qaida og Saddam Husseins regime, hevder han.

Biologiske våpen

— Det kan ikke være noen tvil om at Saddam Hussein har store mengder biologiske våpen, og muligheter til å produsere enda større mengder, sier Powell.

Irak skal ha stridshoder som kan fylles med koppervirus, kolera og tyfus. Våpnene lages blant annet i 18 mobile laboratorier, hevder Powell, og viser til øyenvitneskildinger.

Han anslår at irakerne dessuten har mellom 100 og 500 tonn kjemiske våpen, nok til 16.000 kjemiske stridshoder. Powell viser til at våpnene ifølge øyenvitner er blitt testet på hundrevis av dødsdømte fanger i Irak.

Kan ramme Israel

De kjemiske våpnene kan brukes mot land over 1000 kilometer unna Iraks grenser, ifølge Powell, som underbygget påstanden ved hjelp av satellittbilder.

Bildene viste bæreraketter som angivelig er kraftige nok til å kunne brukes mot Israel, eller land så langt unna som Egypt.

Atomplaner

Amerikanerne mener også å ha bevis for at irakerne aldri har oppgitt sine planer å lage atomvåpen.

Powell viste frem bilder av aluminiumrør som kan brukes til å behandle uran til bruk i atomvåpen.

Powell omtalte også 2000 dokumenter som ble funnet hos en vitenskapsmann, hvorav noen omhandlet Iraks atomvåpenprogram. Denne informasjonen har vært offentlig kjent en stund.

Spionbilder

USAs utenriksminister har også vist frem spionbilder av militære anleggg, tatt like før FNs våpeninspeksjoner ble gjenopptatt.

Bildene viser store lastebilkonvoier på anleggene. Stedene var blitt overvåket i lang tid, og slike vogntog hadde aldri tidligere blitt observert på anleggene, sier Powell.

På totalt 30 militære anlegg ble det sett slike kjøretøy like før inspeksjonene ble gjenopptatt. Amerikanerne antar at Irak brukte kjøretøyene til å frakte bort forbudte våpen.

- Siste sjanse

Bevisene mot Irak ble fremlagt gjennom en multimedie-presentasjon i FNs sikkerhetsråd.

— Resolusjon 1441 ga Irak en siste sjanse, sa Powell da han innledet presentasjonen klokken 16.35 onsdag.

Han gjorde det umiddelbart klart at han ville legge frem satellittbilder og etterretningsmateriale som folk har risikert sine liv for å skaffe.

Deretter spilte han av to opptak av telefonsamtaler mellom det som skal være irakiske militære, om å gjemme et modifisert militært kjøretøy.

Anthrax

Powell hevdet også at Irak ikke har redegjort for hvor det er blitt av 8500 liter av det biologiske våpenet anthrax, som irakerne tidligere har innrømt å ha produsert.

Møtet i Sikkerhetsrådet vil trolig avgjøre om det blir en ny FN-resolusjon som gir våpeninspektørene mer tid, eller om en militær aksjon vil bli iverksatt.

TALER FOR FN: USAs utenriksminister Colin Powell ankommer møtet i FNs sikkerhetsråd sammen med CIA-sjef George Tenet.
Foto: Reuters/Scanpix