JØRGEN ULLERUP

I en årrekke ble foreldreløse og ofte handikappete kostskoleelever fra den velsette statsinstitusjon regelmessig misbrukt seksuelt. For gaver eller småpenger tilfredsstilte barna ifølge anklagene i årevis medlemmene av et omfattende pedofilt nettverk.

Misbrukerne var ikke hvem som helst. Blant de tiltalte er Portugals mest populære tv-stjerne, en pensjonert ambassadør, en psykiater, en advokat og en av institusjonens ledere. Tiltalen mot nestlederen i sosialistpartiet og landets mest kjente komiker er imidlertid frafalt.

Saken ikke avsluttet

En telefon til den nytilsatte kvinnelige direktøren for institusjonen, Catalina Pestana, gir ikke noe resultat. En sekretær forteller at det ikke er tidspunktet å kommentere en rettssak som ikke er avsluttet.

Institusjonens menige er mer meddelsomme. På en liten restaurant skrått overfor hovedkvarteret spiser flere av Casa Pias ansatte lunsj, og de vil gjerne snakke om skandalen.

— Det er en riktig ubehagelig og ussel sak. Det eneste positive man kan si er at de skyldige er tatt, og at de antakelig vil bli dømt til lange fengselsstraffer. Jeg har jobbet for Casa Pia i 20 år og kjenner flere av de berørte barna, men har aldri hatt mistanke om seksuelt misbruk, forteller Carlos Campos, som arbeider på kjøkkenet i en avdeling for døve barn.

Nøkkelmannen ...

39-åringen kjenner også Carlos Silvino, alias Bibi, som var nøkkelpersonen bak misbruket. Som sjåfør for Casa Pia kjørte Bibi guttene til villaene der det seksuelle misbruket fant sted. Han er selv tidligere elev på Casa Pia og har under avhør fortalt at han i hele barndommen ble misbrukt.

— Bibi var en svært sympatisk fyr. Alltid hjelpsom. Han arbeidet akkurat som meg med Casa Pias fotballag. Så det kom som et sjokk for meg da han ble pågrepet. Han var en venn og en kollega. Jeg tror han ble presset til å gjøre den skitne jobben, fortsetter Carlos Campos.

Saken eksploderte da en tidligere Casa Pia elev, advokaten Pedro Namora, i en artikkel i ukemagasinet L'Expresso i november 2002 åpent sto frem som offer for barnesex. Han pekte ut Bibi som en av misbrukerne.

Da 47-årige Bibi like etter ble arrestert, rullet lavinen, og skandalen har siden rystet Portugal. Bibi valgte å legge alle kortene på bordet, og en etter en ble en rekke av landets mest kjente ansikter arrestert og fengslet.

Land i sjokk

— Hele landet fikk sjokk. Mange av personene folk så opp til og trodde på, satt plutselig i fengsel for barnesex. Det verste er at vi antakelig bare har sett toppen av isfjellet. Det vil også komme en Casa Pia rettssak nummer to, tre og fire, sier Tiago Fernandes, reporter i det velrenommerte ukemagasinet Visao (Visjon).

Etter Bibi kom turen til Carloz Cruz, berømt tv-vert og portugisisk tvs svar på fotballens Luis Figo. Det var for øvrig han som sto i spissen for den vellykkete kampanjen for å få fotball-EM til Portugal. 61-åringen gråt for åpen skjerm og nektet for alt, men er i dag formelt tiltalt for seks tilfeller av seksuelt misbruk av mindreårige.

I slutten av januar 2003 var ti personer tiltalt i saken. Blant dem 67-årige Jorge Rito, Portugals tidligere ambassadør ved bl.a. FNs barneorganisasjon Unicef, og legen Ferreira Diniz, som var kjent som vert i et populært radioprogram, og som undersøkte barna for sykdommer før misbruket.

Tidligere saker

Ambassadør Rito var den eneste som tidligere var satt i forbindelse med saker om pedofili, bl.a. i Zaire, Marokko og Sør-Afrika. I Lisboa var han kjent for å frekventere en park i Belém, hvor Casa Pia-barna kom, og hvor noen prostituerte seg. Guttene kalte ham onkel, og i 1982 ble tre gutter, etter å ha vært borte i tre dager, funnet av lærerne hjemme i Ritos leilighet. Den gang førte det ikke til noen tiltale.

Blant de pågrepne var også den politiske kometen Paulo Pedroso (38), tidligere minister og nummer to i sosialistpartiet. Han satt fengslet i fem måneder tiltalt for 23 tilfeller av misbruk. Det utløste straks en krise i partiet. Partileder Ferro Rodrigues valgte offentlig å støtte sin høyre hånd og beskyldte den borgerlige regjeringen for å stå bak en sammensvergelse med hensikt å sverte partiet.

I slutten av mai bestemte et dommerpanel imidlertid at bevisene ikke var vanntette nok til å føre en sak mot Pedroso. Tiltalen ble frafalt, og det samme skjedde for komikeren Heman José med tilnavnet Portugals morsomste mann. Herman José var bare tiltalt for en seksuell forbrytelse, men kunne bevise at han var i Brasil på gjerningstidspunktet. Også en arkeolog gikk fri.

Rettssaken blir nå gjennomført med syv personer på tiltalebenken.

Anonyme tips

— Sagen var en enorm utfordring for pressen, for vi var slett ikke forberedt på noe slikt. Det var vanskelig å bevare det kjølige overblikket. Vi mottok en bunke brev med anonyme anklager mot viktige personligheter. Det meste kunne ikke dokumenteres og ble ikke trykket. Men i kampen om den beste historien gjorde flere journalister seg skyldige i overdrivelser og falske anklager, sier den 26 år gamle journalisten Tiago Fernandes.

Skandalen har åpnet atskillige teorier om at misbruket var langt mer omfattende enn man først trodde. Ifølge magasinet Grande Reportagem eksisterer det en mistanke om at pedofile fra California allerede i 1960-årene kom til Portugal for å skaffe barn.

Grande Reportagem lanserer en teori om at Aids kan ha kommet til Portugal via forbindelsen til USA. Under overskriften «De døde snakker også» forteller magasinet om to Casa Pia-gutter, som i 1980-årene døde med Aids-liknende symptomer.

Rydder opp

Ifølge den Casa Pia-ansatte Carlos Campos har den nye ledelsen i ettertid gjort mye for å snakke med guttene om skandalen. Dessuten har direktøren, Catalina Pestana ryddet opp og fjernet folk som er under mistanke.

— Barna virker trygge i dag, og de snakker om saken. Det er viktig å si at Casa Pias lærere og ansatte som helhet er veldig dyktige, og at våre skoler er blant de beste i landet. Men dessverre var det enkelte brotne kar, sier Carlos Campos.

Journalisten Tiago Fernandes frykter at Portugal vil bli kjent i verden som et senter for pedofili. - Vi skammer oss over Casa Pia. Hele nasjonens troverdighet står på spill. Vi slet på forhånd med en økonomisk krise, så kom denne skandalen. Man kan si at EM i fotball er som et lite friskt jordbær i en kurv fylt med råtne epler, sier Tiago Fernandes.

<b>CASA PIA:</b> Dette er stridens barnehjem - stedet der det pedofile Portugal hentet sine ofre, ifølge tiltalen i den pågående rettssaken.<br/> FOTO: JØRGEN ULLERUP
<b>SKAMMER SEG:</b> Carlos Campos er ansatt på Casa Pia. - En ubehagelig og ussel sak, sier han, men det er viktig å si at Casa Pias lærere og ansatte som helhet er dyktige.<br/> FOTO. JØRGEN ULLERUP