Minst 32 av skogbrannene er ifølge myndighetene utenfor kontroll, og i deler av landet er det nå innført unntakstilstand.

I Coimbra-regionen raser store branner flere steder, og truer nå det populære feriestedet Miranda do Corvo.

Statsminister Jose Socrates besøkte området mandag kveld og lovet umiddelbar hjelp til innbyggerne.

Nabohjelp

Både Tyskland, Italia, Nederland, Frankrike og Spania har sendt brannfly og helikoptre for å bistå i arbeidet med å slukke de voldsomme brannene i Portugal, som opplever sin verste tørke siden 1945.

— Vi må samle ressursene. I dag brenner det i Portugal, i morgen kan det være Spania, Italia eller Hellas som rammes, sa Portugals innenriksminister Antonio Costa mandag.

Han fikk støtte fra sin franske kollega Nicolas Sarkozy, som mener EU bør opprette en felles brannstyrke for å bekjempe slike branner.

Ildspåsettere

Samtidig med at den desperate kampen mot flammene fortsetter, jakter portugisisk politi på ildspåsettere som utgjør en konstant fare i det knusktørre landet.

Mandag ble ytterligere tre pågrepet, mistenkt for å ha tent på nye branner. Hittil i år er 98 ildspåsettere pågrepet av portugisisk politi.

Årets skogbranner har hittil kostet 14 menneskeliv, den siste en 40 år gammel mann som ble overkjørt av en brannbil utenfor landsbyen Vila Nova de Poiares mandag.

Tørt og varmt

Heller ikke tirsdag morgen var det utsikt til regn over Portugal, der de eneste skyene i horisonten kommer fra sot og røyk.

Meteorologene spår de neste dagene over 35 varmegrader i enkelte områder, samt vekslende vind som i løpet av sekunder kan få skogbrannene til å endre retning.

Å avgjøre hvilke områder som skal evakueres er derfor svært vanskelig, men flere landsbyer er for sikkerhets skyld tømt for mennesker.

Skogbranner har hittil i år svidd av 135.000 hektar i Portugal, like mye som i hele 2004.

REUTERS