Bjørn Raknes frykter Pontis dager er talte. Men ved hjelp av rådsnare naboer og observante turgåere redder han til slutt den nedkjølte og utslitte engelsk setteren.

— Det er som et familiemedlem, sier en lykkelig hundeeier når dramatikken er over og kveldsmørket har senket seg.

Uveisomt

Noen timer tidligere, søndag ettermiddag: Bjørn Raknes og kona Mildrid Haug Raknes er på tur i den bratte åsen. Terrenget blir så uveisomt at de slipper hunden mens de strever med å ta seg opp til lettere terreng.

Etterpå er hunden ikke å finne.

Først når Bjørn kommer ned til veien ved vannet ser han Ponti igjen. Ponti har forsøkt å krysse over isen og gått gjennom.

Bjørn ser er at Ponti legger hodet på isen og klynker fortvilet.

Han løper opp til Nils Arne Løkkevik og banker på.

Brann og politi

Løkkevik drar frem aluminiumsjolla.

I mellomtiden ser turgåere at hunden klarer å kreke seg på land. Der den blir liggende urørlig. Politi og brannvesen varsles, men overlater redningen til Raknes og Løkkevik når de ser at hunden er kommet seg til lands.

Å gå helt frem til hunden langs stranden er umulig. Det siste stykker frem er for bratt.

Bjørn Raknes og Linn Svendal, som er på besøk hos Løkkeviks datter, går den lange veien opp i åsen for å ta seg ned til Ponti.

Samtidig mobiliserer Løkkevik hele familien og bærer den vesle jollen så langt som mulig langs stranden, skyver den ustabile farkosten fra land med båtshaken, brøyter seg en råk og manøvrerer møysommelig frem gjennom isflakene.

Når Raknes og Svedal når frem til Ponti ser de at hunden er alt for avkreftet til å gå selv.

Ponti må i båt.

Med en nervøs hundeeier om bord klarer Løkkevik returen gjennom isflakene uten å velte.

Ponti er reddet.

Hvilte ut

Søndag kveld: Både hund og eier hviler ut hjemme i Øvre Erviken.

Ponti døser på sauefellen, rubbet med håndklær, tørket med føner og pakket inn i tepper. En halvtime i isvannet har tatt på den 12 år gamle hunden.

— Det ser ut som om han har det bra, men han ligger rett ut, sier Bjørn Raknes, selv sliten etter redningsaksjonen.

— Jeg merker godt at jeg har klatret mye opp og ned, sier Raknes.

I SIKKERHET. Halvannen time etter at Ponti forsvant kan Løkkevik løfte hunden i sikkerhet mens en lykkelig hundeeier, Bjørn Raknes, kan puste lettet ut. <p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
BRØYTER RÅK: Nils Arne Løkkevik brøyter seg råk forbi stupene og frem til den avkreftede engelsk setteren Ponti<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN
VARSOM. Forsiktig manøvrerer Løkkevik Ponti, hundeeier Bjørn Raknes og medhjelper i redningsaksjon, Linn Svendal, tilbake i sikkerhet. Vannet er iskaldt og ferden må gå varsomt.<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN