EYSTEIN RØSSUM

Planen var klar: 10. oktober skulle bli EUs offisielle dag mot dødsstraff, en merkedag for ett av EUs grunnprinsipper. Ingen land med ambisjoner om EU-medlemskap kan ha dødsstraff i sine lovbøker, det er for lengst avskaffet. En slik EU-dag skulle dermed være enkel å enes om. Trodde noen.

Da EUs justisministere skulle banke igjennom saken under et møte i Brussel tirsdag, fikk de lære om igjen.

Tvillingbrødrene Lech og Jaroslaw Kaczynski, henholdsvis president og statsminister i Polen, er tilhengere av dødsstraff. Det er riktignok ikke offisiell polsk politikk å gjeninnføre den, men tvillingene har aldri lagt skjul på sin personlige mening om saken.

Aborttall til frokost

De to er samtidig innbitte motstandere av abort. Selvbestemt abort er forbudt i det strengt katolske Polen.

— Vi mener at abort og aktiv dødshjelp er trusler mot våre samfunn. Om vi diskuterer dødsstraff, må vi se bredere på det og drøfte beskyttelse av liv, sa visejustisminister Andrzej Duda, ifølge Reuters.

Koblingen ble ualminnelig dårlig tatt imot blant justisministerkollegene fra resten av EU.

Særlig skal det ha gått hardt for seg på en frokost som ministerne spiste bak lukkede dører. Her skal polakkene ha slått til med høytlesing av aborttallene fra Danmark, Sverige og Finland.

Den danske justisministeren skal ha blitt rasende, og meningsutvekslingen skal ha vært ualminnelig hard, ifølge flere kilder som nyhetsbyrået Ritzau har snakket med.

Det hjalp verken danskene eller resten av flertallet. Polakkene var ikke til å rikke og blokkerte for den nye merkedagen.

Upopulære brødre

Justisminister Lene Espersen sa etterpå at den polske holdningen var «komplett uforståelig» og et tegn på «moralsk forfall».

— Det er nok noen som vil si at nå bruker jeg et for udiplomatisk språk. Men jeg synes det er meget usmakelig, sa Espersen om polakkenes forsøk på å gjøre en hestehandel for reise abortdebatten i EU.

Den italienske justisministeren kalte den polske holdningen «arrogant», mens britenes Jack Straw sa at han «ikke godtar argumentet» til polakkene.

De polske tvillingene har lenge vært sterkt mislikt i Brussel, med utspill som blir oppfattet som både aparte, urimelige og ødeleggende.

I sommer ville Polen ha flere stemmer i EU-systemet, og argumenterte med at de ville vært et mye større land dersom ikke Tyskland hadde drept så mange polakker under annen verdenskrig.

Polen har også blokkert for en samarbeidsavtale mellom EU og Russland, og lagt seg ut med EUs miljømyndigheter ved å ville bygge motorvei tvers gjennom en nasjonalpark.

Tvillingbrødrenes konservative og nasjonalt orienterte parti «Lov og rett» står nå midt oppe i en parlamentsvalgkamp, etter at regjeringskoalisjonen brøt sammen tidligere i sommer. De håper utvilsomt at abortutspillet faller bedre i smak blant velgerne hjemme enn det gjorde rundt møtebordet i EU-hovedstaden.

TOMASZ GZELL