Innbyggerne i Polen er verdensmestre i landesorg, blir det sagt. Det gjelder tydligvis også nettavisene.

I sorgen over flyulykken som tok livet av president Lech Kaczyński og flere andre fremstående polakker, har de fleste nettavisene valgt å gå i svart-hvitt.

Sørgebånd

Noen av avisene har også svarte sørgebånd rundt sidene sine for å markere sorgen.

Rzeczpospolita, Gazeta Wyborcza og Zycie Warszawy er tre av nettstedene som har valgt å fjerne nesten alle fargene fra sine sider for å uttrykke sorg over polakkenes tap.

Polakkene er i all hovedsak katolikker og de har sterk tradisjon for å vise sorgen sin i det offentilige rom. Da Pave Johannes Paul døde i 2005 var det ventet, men likevel utløste det en overveldende sorg i store deler av befolkningen.

Det er ingenting som tyder på at reaksjonene på den voldsomme ulykken i Russland. Da bt.no kom til presidentpalasset i Warszawa en halv time før midnatt i går strømmet fremdeles folk til stedet for å legge ned blomster og tenne lys for å minnes sin døde president.

— En overveldende følelse av tristhet Stemningen var lavmælt og preget sorg.

Mange steder i hovedstaden har folk hengt ut polske flagg med sørge bånd. Noen har også hengt opp helt svarte flagg for å markere tragedien.

Les også: - Vi er i sjokk

En ukes landesorg

Polens fungerende statsoverhode har erklært en ukes landesorg etter flyulykken hvor president Lech Kaczynski og flere andre polske ledere omkom.

— Vi er samlet i vår landesorg, det finnes ikke lenger noe venstre og høyre, sa Bronislaw Komorowski lørdag.

Komorowski er president i nasjonalforsamlingen i Polen, og i samsvar med landets grunnlov har han overtatt som fungerende statsoverhode etter presidentens dødsfall.

— Menneskelig svikt

Det var 96 personer om bord og 88 av disse skal ha tilhørte presidentens delegasjon.

Flyet styrtet 1,5 kilometer fra flyplassen i Smolensk rundt klokken 8 lørdag morgen, og ifølge en kilde i den russiske sikkerhetstjenesten er det sannsynligvis menneskelig svikt som forårsaket ulykken.