Bondepartiet i Polen er kastet ut av regjeringskoalisjonen, etter at det erklærte at det ville stemme mot en ny skatt som etter planen skal delfinansiere et nytt veiprosjekt. Resten av prosjektet skulle betales med EU-midler.

Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over for den sosialdemokratiske statsministeren Leszek Miller. Etter lang tids samarbeidsproblemer ble Bondepartiets to statsråder erstattet med en uavhengig og en fra hans eget parti.

— Man kan ikke være både i regjering og i opposisjon samtidig, sa Millier i går.

At regjeringens sammenbrudd kom på en EU-relatert sak, er ikke helt tilfeldig. Bondepartiet har flere ganger antydet, men aldri klart uttalt, et nei til polsk medlemskap i EU. Når det nå er ute av regjeringen, tror mange at det kan kaste seg inn i en stadig hetere EU-kamp på nei-siden.

At 2500 bønder i går organiserte en støyende demonstrasjon mot EU og regjeringen i Warszawa kan sette situasjonen i relieff.

Fortsatt viser meningsmålingene i Polen at et stort flertall støtter EU-medlemskap. Spørsmålet nå er om den sosialdemokratiske mindretallsregjeringen er sterk nok til å motstå presset fra Polens taleføre EU-skeptikere de neste månedene.

Polen holder folkeavstemning om EU 8. juni, en uke før Tsjekkia - der euroskeptikeren Vaclav Klaus nettopp ble valgt til ny statsminister av parlamentet. Tsjekkia regnes likevel for å være et trygt ja-land.

På Malta, der folkeavstemningen holdes allerede på lørdag, er debatten het. Ja-siden leder på nei-siden, men scorer ikke mer enn ca 40 prosent i de siste meningsmålingene. Neste land ut er Slovenia, der folk skal stemme 23. mars. I alt ni av EUs ti søkerland gir folket anledning til å uttale seg i enten bindende eller rådgivende folkeavstemninger.