Han var storfornøyd med å ha greid å kare til seg noen ekstra euromillioner i siste liten.

Det var en kaos uten like. I hele går pågikk nervekrigen mellom Polen og dagens 15 EU-land. Polakkene var slett ikke fornøyde med hva de ble tilbudt. Det ble utsettelser. Dronning Margrethe ventet med champagne og middag på Christiansborg slott. Halve verdens journaliststand måtte hive i seg enda mer gratis kaffe og danske kaker og legge enda flere PC-kabaler i pressesenteret.

Nye utsettelser. Nye rykter. Men så kom det melding om at Polens statsminister Leszek Miller skulle ha pressekonferanse klokken 19.10. Skulle han forklare uenighet eller erklære enighet? Av gårde!

Om lag 3000 pressefolk prøvde å presse seg inn i et rom med plass til 200. Her ble det varmt og trangt og klamt. Kroppslige odører og spisse albuer på alle kanter. Kameraer, mikrofoner og båndopptakere er utmerkede slagvåpen. Kvinnene er mest hensynsløse.

Bodyguards

Da også statsminister Leszek Miller og hans delegasjon skulle inn i rommet tok det helt av. Polske bodyguards måtte nesten slå folk ned for å få statsministeren frem til bordet.

Så begynte Miller å snakke.

— Microphone! brølte vi.

Mikrofonen kom på, men det kunne vi spart oss. Miller snakket polsk.

Stønning og flakkende blikk unntatt hos polakkene som hadde det fint.

— Jeg skjønner litt. Han takker de andre landene. Han sier han måtte stå på for Polen og det polske folk, forklarte en bulgarsk kollega vennlig.

— Nå kommer han med noen tall. Men det er i zloty! la bulgareren til.

Etter den korte redegjørelsen reiste Leszek Miller seg opp og ble kjempet ut av rommet igjen så lettveggene knaket. De polske journalistene gratulerte og applauderte ham begeistret - og da forsto vi alle at Polen og EU var enige.

Fritt vilt

Så ble Miller fritt vilt i noen hektiske minutter på gangen mens han prøvde å komme seg i sikkerhet for journalistene. Igjen; de kvinnelige reporterne ordnet seg - med blendende smil, frekke filskifter og upåklagelige ferdigheter i baklengs kappgang.

— Er du fornøyd, spurte en dame fra dansk tv.

— Dette er min lykkelige dag, svarte smilende Miller - nå på engelsk.

Men stor fasthet greide Bergens Tidende å bryte kvinnemonopolet i noen ørsmå sekunder:

— Hvordan tror du det går i folkeavstemningen?

— We say yes, sa Miller.

Og det var det eksklusive intervjuet.

Hele sulamitten ble for øvrig så forsinket at mottakelsen og festmiddagen hos dronning Margrethe måtte avlyses. Slikt må altså selv en regent i verdens eldste monarki finne seg i når det skal krangles om noen millioner euro.