HEIDI PLOUGSGAARD

Som flere hundretusener andre østeuropeere har Pawel Lis (31) reist til Storbritannia for å arbeide.

— Det er ingen fremtid i Polen, derfor reiste jeg, sier han.

Denne dagen jobber Lis på et hustak i Brixton i det sørvestlige London. Han er nesten ferdig utdannet blikkenslager, men arbeider som allsidig håndverker, og dagslønnen er nesten 1000 kroner. Det er bare 100 kroner mindre enn månedslønnen han fikk for noen år siden på møbelfabrikken i hjembyen Ropczyce.

«Her er det mye bedre»

Siden ti nye land ble innlemmet i EU i mai 2004, har nesten 600.000 østeuropeere tatt den samme beslutningen som Pawel Lis. Det er mer enn 13 ganger flere enn den britiske regjeringen hadde kalkulert med.

Polakker utgjør alene to tredeler av denne gruppen, og tilstrømningen er nå på 20.000 nye arbeidere hver måned fra Øst-Europa. Myndighetene regner med at det i tillegg til de registrerte arbeiderne er omkring 200.000 selvstendige næringsdrivende i landet som har tatt med seg ektefeller og barn.

Pawel Lis kan se det når han går rundt i London. Han kan kjenne igjen de slaviske trekkene når han går på gaten. Når han i frokostpausen kjøper en sandwich i Acre Lane, blir han ekspedert av to polske jenter. På vei dit går han forbi en polsk forretningsmann med navnet Sklep, og det betyr «butikk» på polsk.

Pickles og polske pølser

Også de britiske supermarkedene har fått øynene opp for den nye kundegruppen og er begynt å selge pickles, sauerkraut og polske pølser. I bankene kan man lese om lånemuligheter på polsk.

Servicenivået i Londons utallige kaffebarer er gått opp etter at arbeiderne fra Øst-Europa har gjort sitt inntog. I flyselskapet Ryanair er det ofte at stewardene heter Igor og Inga.

Men det er i den katolske kirken at invasjonen har vært mest merkbar. Mange østeuropeere er katolikker, og for dem er kirken det første stedet de henvender seg for å få hjelp. Det har ført til overarbeidede prester, og de tidligere halvtomme kirkene er for små til å romme den nye store menigheten.

Ettertraktet

Mange arbeidsgivere er glade for arbeider fra Øst-Europa. De er flinke til å arbeide, og er derfor ettertraktet, men invasjonen fra øst har også ført til problemer. Skoler har måttet ta inn elever som bare snakker polsk og en plutselig stigning i antallet elever skaper plassproblemer. Mange immigranter har heller ikke funnet arbeid og har endt på gaten som hjemløse. Britiske arbeidere klager over at polakkene presser lønnen ned og tar jobbene deres. I dag er de fleste sykkelbudene i London polakker, fordi de er villige til å ta lavere betaling.

Langt under minstelønn

Problemet er ikke antall arbeidere fra Øst-Europa, mener håndverkernes fagforbund UCATT og henviser til at det er mangel på arbeidskraft mange steder i Storbritannia. Problemet er at industrien utnytter den nye arbeidskraften.

— Vi har opplevd at arbeidere fra Øst-Europa er blitt betalt under den avtalte lønnen, og det har resultert i lønnsnedgang i noen områder i bestemte faggrupper, sier en talsmann fra UCATT.

Bulgaria og Romania

Storbritannia, Sverige og Irland var de eneste EU-landene som ikke begrenset innvandringen fra Øst-Europa i forbindelse med utvidelsen i 2004, men både Irland og Storbritannia har innført restriksjoner overfor Bulgaria og Romania som ble medlem av EU ved årsskiftet. Den britiske regjeringen satte i fjor en årlig grense på 20.000 som får lov å immigrere til Storbritannia fra Bulgaria og Romania. Disse 20.000 kan bare ta arbeid i landbrukssektoren eller matvareindustrien.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende