De sju siktede etter drapet på filmregissør Theo van Gogh tirsdag var blant en gruppe på 100-200 unge, radikale muslimer som det nederlandske sikkerhetspolitiet (AIVD) har hatt under oppsikt.

De radikale muslimene skal være kjent for å jobbe aktivt for å rekruttere unge immigranter til jihad, hellig krig.

Statsadvokat Leo de Wit sier at politiet etterforsker om de sju siktede er del av et større nettverk.

Ordføreren i Amsterdam, Job Cohen, ber etterretningstjenesten om å samarbeide med lokale myndigheter for å bekjempe muslimske ekstremister, ifølge nyhetsbyrået AFP. Han fastslår at han ikke vil nøle med å stenge moskeer dersom politiets etterforskning avdekker at de har «nørt opp under hatet».

Balkenende bekymret Dette er det andre politisk motiverte drapet i Nederland på tre år. I 2002 ble den høyrepopulistiske politikeren Pim Fortuyn drept på åpen gate.

Van Gogh-drapet kommer opp til politisk debatt neste uke, trolig etter at filmregissøren blir kremert tirsdag.

Statsminister Jan Peter Balkenende ga fredag uttrykk for at han er sterkt bekymret.

– Det er ikke plass i Nederland for personer som tror at de kan fortsette med trusler og med vold forsøke å få folk til å tie, sa Balkenende til journalister i Brussel, der han deltok i EU-toppmøte.

– Minner om 1940 Selv regjeringspartiet VVD kritiserer myndighetene.

Parlamentarisk leder i VVD, Jozias van Aartsen, trekker paralleller til andre verdenskrig.

– Stemningen minner meg litt om 1940. Nederlenderne ble fullstendig tatt på sengen av den tyske invasjonen. Det synes som om vi nok en gang blir overrasket, sa van Aartsen i et intervju med den kristne avisa Trouw.

Terrorsiktet

Sju personer med tilknytning til islamistiske grupper i Nederland er siktet for å ha deltatt i terrorrelaterte aktiviteter i forbindelse med drapet på filmregissøren Theo van Gogh.

Den hovedmistenkte 26-åringen blir fredag framstilt for varetektsfengsling sammen med seks andre, opplyste statsadvokat Leo de Wit i Amsterdam.

Ifølge den nederlandske TV-stasjonen RTL er 26-åringen av marokkansk herkomst født i Nederland. Det hersker full forvirring i nederlandske medier om hvilke statsborgerskap de sju siktede har. En av de siktede skal ikke ha lovlig opphold i Nederland.

Politiet har endevendt leiligheten til den hovedmistenkte og har tatt med seg datamaskiner, radioer og kofferter.

Den hovedmistenkte har til nå nektet å forklare seg, ifølge statsadvokaten.

Ytterligere to personer som har vært arrestert, blir fredag satt fri.

Hatbrev i brystet

Den drepte filmregissøren Theo van Gogh ble etterlatt med strupen skåret over og et hatbrev stukket inn i brystet med kniv. Truslene er særlig rettet mot det nederlandsk-somaliske parlamentsmedlemmet Aayan Hirsi Ali.

Statsadvokat Leo de Wit er kritisk til at justisminister Jan Hein Donner fredag valgte å offentliggjøre brevet som er fem siders utfall mot «anti-islamske krefter» i Nederland.

Aayan Hirsi Ali tilhører regjeringspartiet VVD. Hun er kjent for en rekke islam-kritiske utspill, i tillegg til at hun skrev manuset til filmen om vold mot kvinner i islamske miljøer som van Gogh nylig regisserte.

Flere personer skal ha blitt truet i etterkant av van Gogh-drapet, men nederlandsk politi avviser at det eksisterer en «dødsliste».

Den nederlandske TV-stasjonen RTL besluttet likevel å utstyre en av sine ansatte og hans familie med livvakt fredag, etter at TV-kjendisen var blant dem som ble truet på livet.