En nylig oppdaget del av den kinesiske mur strekker seg fra Gansu-provinsen til den nordvestlige regionen av Xinjiang, melder det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Nyheten må ses i sammenheng med at Xinjiang-regionens etniske muslimer, uigurene, hadde en kortlivet republikk før kommunistpartiet tok makten i 1949.

Den "nye" delen av muren gjør det lettere for kineserne å avfeie krav på landområdet. Kinesiske myndigheter påsto tidligere at murens vestlige ende gikk ved en fjern festning i Jiayu-passet.

Uigurske separatister har gjennomført et fåtalls attentater mot Kina i løpet av de siste ti årene, skriver The New York Times.

— Det er ikke tvil om at dette er en del av Den store mur, sier Luo Zhewen. Xinhua hevder at han er Kinas fremste ekspert på muren.

Han sier at denne delen av muren ble bygget som beskyttelse for handelsmenn som reiste på Silkeveien. De første delene av Den kinesiske muren ble bygget for omtrent 2.000 år siden. Senere dynastier vedlikeholdt og forlenget den.(Origo)